După 2 ani de pandemie, autoritățile din Români discută pentru prima dată despre ridicarea stării de alerta. Acest lucru ar fi echivalent cu o renunțare totală la restricții. O măsura care a fost luata deja in mai multe tari din Europa.
Guvernul va decide săptămâna viitoare măsurile luate în pandemie și, în funcție de evaluările privind situația internă și externă, e posibil să ridice starea de alertă, au declarat pentru B1 TV surse guvernamentale.
Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Rata incidență COVID-19 a scăzut progresiv în ultima săptămână la nivel național și se apropie de 1 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că se va renunța la o parte dintre restricțiile actuale. Una dintre acestea ar putea fi eliminarea certificatului verde și chiar a stării de alertă. Renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spațiile închise ar putea fi menținută.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, avertizează că este posibil să apară noi variante virale, însă spera ca acest val 5 declanșat de tulpina Omicron să fie ultimul acre pune probleme majore.
În România, specialiștii se așteaptă ca până la începutul lunii martie toate restricțiile să fie ridicate.
Citește și: Două adolescente dispărute fără urmă în timp ce mergeau spre liceu în Jibou
Mai multe țări europene au renunțat la restricții
Printre țările care au ușurat restricțiile se află Italia, care a anunțat că masca de protecție nu va mai fi obligatorie afară. O măsură similară a fost anunțată și în Spania, în timp ce statele nordice au adoptat planuri în etape. Danemarca și Marea Britanie sunt țările de pe continent care au renunțat aproape integral la restricții.
„Pandemia nu s-a încheiat, dar intrăm într-o fază cu totul nouă… cunoștințele s-au îmbunătățit… mai multe studii arată că Omicron duce la o boală mai puțin severă”, a declarat prim-ministrul suedez Magdalena Andersson săptămâna trecută.
Chiar dacă varianta Omicron a provocat o creștere a infecțiilor, aceasta nu s-a tradus într-o creștere a spitalizărilor pentru forme severe de boală într-o țară în care populația este vaccinată pe scară largă. Peste 83% din populația de peste 12 ani a primit până în prezent două doze de vaccin și puțin sub 50% au primit trei doze.
Dacă „evaluarea generală arată că putem începe să revenim la normal”, guvernul „va continua să fie vigilent cu privire la evoluția pandemiei”, a declarat ministrul Sănătății, Lena Hallengren.
sursa