Sanatate

Tulpina indiană de COVID a fost detectată în 74 de țări

Varianta indiană de COVID, redenumită Delta, care a devenit dominantă în multe țări, a fost detectată în 74 de țări și continuă să se răspândească rapid, scrie The Guardian, citat de Libertatea.

”Covidul acționează diferit acum, este mai mult ca o răceală urâtă. Oamenii ar putea să creadă că au doar o răceală sezonieră și să iasă în continuare în oraș, credem că așa se alimentează o mare parte dintre probleme”, a declarat Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College London, care conduce studiul „Zoe Covid Symptom”.

”De aceea, este important să conștientizăm că, de la începutul lunii mai, noi am studiat principalele simptome ale utilizatorilor aplicației și nu sunt aceleași ca înainte. Astfel, simptomul numărul unu este durerea de cap, urmat de inflamație a gâtului, nasul care curge și febra”, a mai spus el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat Delta drept o tulpină „de interes” în luna aprilie și „îngrijorătoare” pe 11 mai.

Care sunt simptomele variantei Delta a coronavirusului

Simptomele clasice de Covid sunt febră, tuse, și pierderea simțurilor mirosului și gustului.

În cazul noii variante Delta, tusea pare să fie abia al cincilea cel mai comun simptom, iar pierderea mirosului nici nu mai apare în top 10.

Varianta B.1.617, denumită Delta, a ajuns în peste 70 de țări.
OMS a inclus luna trecută întreaga variantă din India în categoria celor „îngrijorătoare”, dar a anunţat marţi că doar o sub-linie genetică a acesteia trebuie să fie considerată astfel.

„A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sub-linii”, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemia de COVID-19.

sursa