In prima zi a lui octombrie, este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului.
Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie. Sărbătoarea are o mare însemnătate, căci se referă la bunătatea şi la puterea Sfintei Fecioare. Se spune că, pe vremea împăratului Leon cel Înţelept, la Constantinopol, după o noapte întreagă de priveghere, înspre zorii zilei de duminică, mulţimea de credincioşi care se rugau în biserica Vlaherna, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.
De aceea se spune că toate rugăciunile făcute astăzi către Maica Domnului sunt ascultate şi că cei care se roagă pot să aibă parte şi de minuni.
Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie. Potrivit tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. Sărbătoarea Acoperământulul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave. Sărbătoarea Pocroavelor se respectă şi astăzi, în multe zone fiind şi hramul satului. Femeile posteau pentru sănătatea copiilor, iar fetele se rugau să le aducă cât mai repede cununa de mireasă.
Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie. De Procoave credincioşii ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec sau de supărări. Gospodinele îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere. De asemenea, în unele sate, de Procoave, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.
Citește și: Două adolescente dispărute fără urmă în timp ce mergeau spre liceu în Jibou