AgroInfo

Adrian Oros: România dispune de mari efective de ovine

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, s-a adresat eurodeputaților români din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, pentru susținerea crescătorilor de animale din România, ocazie cu care a subliniat printre altele că țara noastra dispune de mari efective de ovine pentru export, iar potențialul trebuie valorificat.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, discuții cu eurodeputații români pentru susținerea crescătorilor de animale din România

Ministrul Adrian Oros s-a adresat europarlamentarilor români, membri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală pentru susținerea crescătorilor de animale din România. Exporturile de animale vii nu trebuie interzise, continuarea lor fiind legată de respectarea condițiilor de bunăstare animală. Demersul ministrului are loc în contextul constituirii la nivelul Parlamentului European (PE) a Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) și a propunerii de rezoluție referitoare la interzicerea transportului animalelor vii și a sacrificării rituale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit MADR, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, în această perioadă au loc discuții privind modificările condițiilor de transport a animalelor vii pentru asigurarea unor standarde înalte de bunăstare.

În cadrul discuțiilor, ministrul Oros a subliniat principalele aspecte de interes a fi susținute de europarlamentarii români.

Demnitarul a precizat că România dispune de mari efective de ovine pentru export, potențial care trebuie valorificat. Țara noastră exportă anual două milioane de ovine preponderent către statele arabe, care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare și nu în ultimul rând, gustului aparte al cărnii de ovine din România.

El a explicat că piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante, care nu ar trebui pierdute, în caz contrar, producători din alte părți ale lumii ar înlocui oferta europeană, crescând producția lor și transportul de animale vii care nu respectă standardele europene înalte.

„Exportul de animale vii să fie corect reglementat și cât mai bine monitorizat, având în vedere interesul economic al crescătorilor de animale din România și din Uniunea Europeană, interzicea acestuia ar crea prejudicii importante fermierilor europeni. În acest sens, sunt necesare asigurarea și controlul respectării stricte a condițiilor de transport (dotarea mijloacelor de transport cu aparatura și echipamentele necesare, supravegherea constantă a acestora, pauze regulate, hrănirea și adăparea corespunzătoare a animalelor) și fonduri pentru modernizarea acestora”, a subliniat Adrian Oros.

În ultimii trei ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în țări terțe precum: Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodată, țara noastră a avut un comerț intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste 1 milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franța sau Ungaria.

În acest context, ministrul Adrian Oros a transmis europarlamentarilor români solicitarea de a efectua demersurile necesare pentru ca exportul de animale vii să fie reglementat printr-o legislație clară care să asigure respectarea strictă a condițiilor de bunăstare a animalelor pe durata transportului și nu să fie interzis.

sursa