Sanatate

Alexandru Rafila:vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că până la sfârșitul acestui an, ar putea fi autorizate două vaccinuri dintre cele patru care se află în stadii foarte avansate de cercetare.

Vaccinul anti-COVID ar putea costa între 5 euro și 20 de euro, adică între 25 și 100 de lei.

”Cred că până la sfârşitul anului vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri… Până în decembrie 2020 cred că cel puţin două vaccinuri vor fi autorizate. Prețul unei doze de vaccin ar putea costa între 5 euro și 20 de euro. Nu este un preț de nesuportat. Cu precizarea că vor fi două doze de vaccin. Al doilea vaccin se va face la un interval de 30-60 de zile”, a relatat Rafila, sâmbătă seară, la Antena 3.

Mai multe companii, de obicei, asocieri de companii, cum ar fi Pfizer, în colaborare cu o companie de biotehnologie, Sanofi cu GSK, compania americană Moderna şi compania Astra-Zeneka în colaborare cu Universitatea Oxford, lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri pentru prevenirea virusului SARS-CoV-2 şi sunt foarte aproape de punerea pe piață a mult așteptatului ser.

”Aceste companii sunt în studiile de fază 3, cel mai avansat înainte de a obţine aprobarea. Autorizarea se obţine pe baza unui dosar care merge cu nişte dovezi ştiinţifice ale siguranţei şi eficacităţii acestor vaccinuri”, a explicat Rafila.

Vaccinurile împotriva COVID-19, sunt moderne și trebuie ținute în condiții speciale

Serurile sunt produse după cele mai moderne metode și necesită și condiţii excepţionale de transport, întrucât sunt foarte sensibile la variaţiile de temperatură. Ideal are fi să fie menţinute la temperaturi între minus 70 şi minus 80 de grade.

”Aceste vaccinuri sunt vaccinuri moderne care conţin, au la bază ARN-Mesager, o formă de acid nucleic care determină în organism sinteza unor proteine de suprafaţă, similare cu cele pe care le are virusul Corona şi în felul acesta se generează un răspuns imun. Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri, sunt nişte vaccinuri avansate. Producătorii vor condiţiona acest vaccin în nişte cutii speciale, termoizolate, care conţin gheaţă carbonică şi care fac posibil transportul şi păstrarea vaccinului la această temperatură timp de 10 zile. După 10 zile, vaccinul poate fi păstrat probabil circa o săptămână la temperatura pe care o oferă frigiderul şi practic trebuie ca în intervalul acesta de 15, maximum 20 de zile să-l transporţi de la fabrică la centrul de vaccinare şi trebuie administrat”, a mai declarat Rafila
Rafila a mai explicat că România va avea nevoie de cel puţin şapte milioane de vaccinuri, care să acopere imunizarea categoriilor de risc, personalului medical şi personalului din serviciile esenţiale ale statului.

sursa