Actualitate

Amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării

Amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării
Amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării

Cu toate că tradiţia spune să păstrăm bradul în casă până la sărbătoarea de Bobotează, mare parte dintre oameni au renunţat deja la pomul de Crăciun.

Este interzisă aruncarea brazilor pe străzi

În ultimele zile, românii au umplut tomberoanele cu brazii pe care i-au împodobit cu ocazia sărbătorilor de la sfârșitul anului 2020. Asta, deşi în marile oraşe există centre speciale, în care pomii de Crăciun pot fi reciclaţi.

De exemplu, în municipiul Timişoara firmele de salubritate dispun de centre speciale de colectare a pomilor de Crăciun, însă cei mai mulţi ajung direct la ghenă.

„Îl duc la tomberon, ce pot să fac cu el. Îl scutur cât pot, să cadă ţepii, adun ţepii frumos, îi duc într-o punguţă şi apoi crengile şi tulpina o duc la tomberon”, a declarat un localnic pentru Pro TV.

La rândul său, viceprimarul Timișoarei, Ruben Latcau, le-a oferit o altă variantă celor care vor să se descotorosească de pomul de Crăciun.

„O altă opţiune este să îi depoziteze în zona de deşeuri. În funcţie de programul pe care îl avem publicat pe site-ul primăriei, aceştia vor fi colectaţi şi vor fi valorificaţi energetic pentru termoficare. Ceea ce este foarte important este să nu îi scoată din case decât atunci când ştiu sigur că în acea zi va veni maşina să îi colecteze”, a explicat edilul.
Românii care aruncă brazii la voia întâmplării risca amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei

Și la Oradea pomii au fost aruncați pe lângă tomberoane. Înainte să îi arunce, însă, unii oameni i-au înfăşurat în folie de plastic, în timp ce alții i-au legat cu bandă adezivă.

„Totul constă din bunul simţ al cetăţeanului. Nu trebuie nimeni să-ţi spună să faci aia, să faci aia. Dacă-ţi place să fie ordine la tine-n casă, aşa trebuie să fie şi afară”, a spus un orădean.

În schimb, la Târgu Mureş pot fi duşi la grădina zoologică. Acolo, angajaţii îi folosesc pentru a stimula animalele aflate în captivitate. Anul trecut, de exemplu, pe lângă maimuţe, s-au bucurat de brazi elefanţii, tigrii siberieni, cămilele sau papagalii.

„Ne-au rămas multe cutii de Crăciun în care punem diferite seminţe, fructe, şi se joacă cu ele. Acest rol are şi pomul de Crăciun care nu este folosit acasă, le dăm animalelor, încercam să ascundem diferite fructe şi legume între crengi, aşa se mişcă mai mult şi se joacă”, a precizat unul dintre îngrijitorii de maimuţe.

sursa