Sanatate

Beatrice Mahler: Evoluția valului 3 va depinde de comportamentul fiecăruia

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a explicat că România a făcut „foarte bine” că a început cu vaccinarea persoanelor vârstnice și a celor care au comorbidități, pentru că „este foarte important să nu pierdem vieți în această luptă”.

Pe de altă parte, este adevărat că tinerii sunt mai expuși în acest moment, motiv pentru care îi îndeamnă să fie mult mai responsabili. De altfel, spune medicul pneumolog, evoluția valului 3 va depinde de modul în care se comportă fiecare dintre noi.
Beatrice Mahler, despre valul 3 și prioritizarea persoanelor în vârstă înaintea celor tinere la vaccinarea anti-COVID-19

Întrebată ce categorie de populație ar fi trebuit vaccinată anti-COVID-19 mai întâi, tinerii pentru că sunt mai predispuși să transmită virusul sau persoanele în vârstă pentru că sunt mai expuse la forme severe, Beatrice Mahler a subliniat: „Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Este foarte bine că România a început vaccinarea cu persoanele vârstnice și persoanele care au comorbidități. Aceste persoane, dacă se infectează, au riscul de deces cel mai mare și atunci este foarte important să nu pierdem vieți în această luptă. Pe de altă parte, este adevărat că tinerii, în acest moment, sunt mai expuși pentru că nu au intrat în această categorie de persoane vaccinate. Pe de altă parte, nu putem să nu ne uităm puțin la ce s-a întâmplat în Marea Britanie și să vedem că acolo au început să vaccineze intens în luna decembrie, cu mult înaintea declanșării campaniei de vaccinare în Europa, tocmai pentru că aveau semnale că valul la ei urmează să vină și trebuiau să vaccineze persoanele la risc”.

Noi ceilalți, noi cei care suntem tineri, trebuie să fim mult mai responsabili și atenți în a respecta regulile pe care le cunoaștem. Până la urmă, acest val 3, evoluția lui va depinde de modul în care ne vom comporta fiecare din noi, de modul în care vom înțelege că regulile trebuie respectate. E important să facă fiecare acest lucru”, a adăugat medicul, luni seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, unde s-a arătat de părere că valul al treilea a început și în România.

Întrebată ce ar trebui schimbat la nivel de măsuri, având în vedere că știm că există o categorie mai predispusă la a răspândi virusul, iar la capătul celălalt se află un grup vulnerabil destul de numeros, Beatrice Mahler a afirmat: „Probabil că avem aceleași lucruri de făcut, dar poate că trebuie să ne ducem în direcția testării, testarea care să fie mult mai aproape de categoria aceasta de populație, o populație care probabil nu are dorința să ajungă către spitale decât în momentul în care respirația nu îi mai ajută, și atunci probabil că trebuie să mergem mai departe cu măsurile și să ajungem cu testarea către aceste categorii sau să fie accesibilă lor în zone în care ei sunt. Cred că asta este una dintre măsuri, testele rapide, care în acest moment se dovedesc a fi un real ajutor și care trebuie implementate în cât mai multe zone, mai ales acolo unde populația activă muncește, acolo unde populația activă este prezentă”.

sursa