Extern

Boris Johnson anunţă că, după Brexit, porţile Regatului Unit nu vor mai fi larg deschise pentru europeni

Premierul britanic Boris Johnson a promis liderilor africani aflaţi la Londra, la o conferinţă pe teme economice, că Regatul Unit va fi mai deschis după Brexit faţă de imigranţii africani şi va fi mai restrictiv faţă de europeni
La o conferinţă pe teme economice, care a avut loc la Londra, premierul Boris Johnson a vorbit în faţa a numeroşi şefi de stat africani, printre aceştia numărându-se preşedintele egiptean Abdul Fattah al-Sissi şi cel kenyan Uhuru Kenyatta. Cu această ocazie, Johnson şi-a exprimat dorinţa de a face din Regatul Unit un investitor major în Africa. De asemenea, şeful executivului britanic a precizat că ieşirea Regatului Unit din UE la sfârşitul acestei luni va marca şi sfârşitul tratamentului preferenţial pentru imigranţii europeni veniţi să muncească în această ţară.

Sistemul nostru (de imigraţie) devine mai just şi echitabil faţă de prietenii şi partenerii noştri din lumea întreagă şi va trata oamenii la fel, indiferent de unde vin. (…) Punând oamenii înaintea paşaportului lor, vom fi în măsură să atragem cele mai bune talente”, a mai spus Johnson.

De la acest summit pe teme economice se aşteaptă anunţarea încheierii unor acorduri comerciale între companii britanice şi africane estimate la circa 6,5 miliarde de lire sterline (circa 7,6 miliarde de euro).

În altă ordine de idei, Regatul Unit va organiza summitul asupra schimbărilor climatice COP26, la sfârşitul anului, la Glasgow, iar Boris Johnson a anunţat o schimbare a strategiei de investiţii pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Nu are sens ca Regatul Unit să diminueze cantitatea de cărbune pe care o consumăm. Toţi respirăm acelaşi aer, trăim sub acelaşi cer. Când emisiile de carbon cresc şi planeta se încălzeşte, noi toţi suferim”, a spus Johnson.

Niciun cent al contribuabililor britanici nu va mai fi investit direct în extracţia de cărbune sau în arderea acestuia pentru a produce electricitate. Ne vom concentra în schimb pe susţinerea tranziţiei către alternative cu puţin sau zero carbon”, a promis premierul britanic.

sursa