Extern

Casa Albă pune supercomputerii americani să lucreze la Covid-19

Casa Albă pune supercomputerii americani să lucreze la Covid-19
Sursa techspot.com

În încercarea de a accelera înțelegerea noului coronavirus și de a accelera cercetarea asupra potențialelor medicamente și vaccinuri, oamenii de știință și cercetătorii vor avea acum acces fără precedent la unele dintre cele mai puternice supercomputere din țară.
Ca răspuns la pandemia Covid-19 care cuprinde globul, Casa Albă a lansat Consorțiul Covid-19 HPC , permițând accesul cercetătorilor la supercomputere din SUA. Consorțiul Covid-19 HPC este un consorțiu public-privat, condus de Casa Albă, Departamentul pentru Energie al SUA și IBM. În plus, inițiativa include o serie de alte organizații guvernamentale, companii de tehnologie, precum și institute academice.

Google Cloud, Microsoft, AWS și HPE fac parteneriat cu consorțiul pentru a oferi putere de calcul. Mai mult, s-au alăturat laboratoarele Departamentului Energiei, precum Oak Ridge National Laboratory și Lawrence Livermore National Laboratory, mândri proprietari ai supercomputerii Summit și, respectiv, Sierra.

Laboratoarele Departamentului Energiei nu sunt străini de supercomputare, dar LLNL și ORNL au o relevanță deosebită. LLNL este același laborator în care va trăi excasalul El Capitan , iar ORNL urmează să implementeze Frontier cândva anul viitor. Ambele supercomputere vor fi printre primele mașini excasale din lume.
Consorțiul oferă în prezent cercetătorilor acces la 16 supercomputere, cu un 330 petaFLOPS combinate de calcul pe 775.000 de nuclee de procesor și 34.000 GPU. Pe lângă Summit-ul notabil, pe care oamenii de știință l- au pus deja la lucrări la Covid-19, NASA și NSF permit și accesul la sistemele lor de supercomputere.

AWS oferă și instanțele sale de tip C2 C și EC2 P. Aceste cazuri sunt conduse de Skylake-SP Xeons și respectiv de Nvidia V100 Tensor GPUs. Alte părți, cum ar fi Google Cloud, nu au enumerat exact ce resurse de calcul dedică proiectului.

În weekend, Folding @ home a raportat că peste 400K utilizatori s-au înscris să se plieze, permițând Folding @ home să ajungă la peste 470 petaFLOPS de performanță de calcul distribuit pentru a deranja misterele din jurul proteinelor Covid-19.