Cât valorează deșeurile electrice?

În ultimii ani, cantitatea de deșeuri electrice a înregistrat o creștere semnificativă. Conform statisticilor, de la 34 miliarde de kg în 2010 s-a ajuns la 62 miliarde kg în 2022. Printre principalele cauze se numără: avansul fulminant al tehnologiei, ciclurile scurte de viață ale produselor și creșterea consumului pe cap de locuitor.

Impactul gestionării necorespunzătoare a dispozitivelor electrice se resimte atât din punct de vedere social, dar mai ales economic. Multe dintre echipamentele care sfârșesc la groapa de gunoi sau în alte locuri nepermise integrează metale prețioase care pot fi revalorificate. Rata de reciclare este încă foarte mică.

Citește și: Credit pentru afaceri mici și mijlocii: soluții financiare accesibile pentru antreprenori

Cât valorează mai exact deșeurile, dar și unde reciclăm poți afla în rândurile de mai jos.

Ce metale valoroase se ascund în echipamentele electrice pe care le păstrăm

Citește și: Americanii preiau controlul asupra Artrom Steel Tubes: România devine o forță pe piața mondială

În România, dar și la nivelul altor state europene în curs de dezvoltare, conceptul de reciclare nu este înțeles pe deplin. Uneori, echipamentele electrice scoase din uz sau defecte sunt privite ca simple gunoaie. În realitate, acestea reprezintă resurse importante pentru economie, dar și pentru mediul înconjurător.

Multe dintre dispozitive au în conținut metale valoroase, care pot fi reintroduse în fluxul de producție, ceea ce vine cu multe avantaje. Pentru marii producători reprezintă un mod de a economisi resurse și a căpăta în același timp o reputație favorabilă pe piață.

Citește și: Angajații din IT reacționează la reducerea veniturilor: schimbări în comportamentele de consum și propuneri de protest economic

Potrivit studiului Global E-Waste Monitor din totalul deșeurilor generate în 2022, 4 miliarde de kg erau materii prime. Pe lista resurselor care pot fi refolosite se numără: aluminiu (3,9 miliarde kg), cobalt (34 milioane kg) şi antimoniu/stibiu (28 milioane kg). Însă, rata de reciclare rămâne destul de mică – doar 22,3 % din deșeurile electronice generate la nivel mondial au fost colectate și reciclate conform standardelor.

Valoarea economică a metalelor din DEEE (2022)

Dacă nu ai apelat până acum la servicii de preluare electronice vechi, ar trebui să te gândești că prin gestul tău contribui în mod direct la conservarea unor resurse esențiale pentru viitor.

Conform unui studiu, valoarea economică care ar fi putut fi înregistrată în urma gestionării corecte a deșeurilor colectate în 2022 este 91 miliarde de dolari. Din totalul estimat, s-au recuperat doar 28 miliarde de dolari de pe urma reciclării dispozitivelor electrice. De ce doar atât? Există mai multe cauze:

  • Adoptarea incinerării și depozitarea incorectă,
  • Gestionarea defectuoasă a etapelor,
  • Lipsa aplicării tratamentelor adecvate.

În ceea ce privește clasamentul celor mai valoroase metale, din top fac parte: cuprul (19 miliarde de dolari),  aur (15 miliarde de dolari) şi fier (16 miliarde de dolari).

Ce impact economic au avut deșeurile generate (2022)

În anul 2022 s-au eliberat în mediul înconjurător 58.000 kg de mercur şi 45 milioane kg de plastic. Efectele s-au resimțit și la nivelul sănătății. Cu cât nivelul de poluare e mai mare, cu atât riscul apariției afecțiunilor grave crește.

Din punct de vedere economic, cifrele vorbesc – în 2022, industria producătoare de materii primii putea scuti utilizarea iresponsabilă a 900 miliarde kg de minereu.

Ce putem face cu echipamentele pe care nu le mai folosim

Așadar, în loc să păstrezi în casă DEEE-urile sau să le depozitezi în zone nepermise, cel mai bine ar fi să le reciclezi. Poate fi destul de greu în cazul variantelor voluminoase. Cea mai recomandată soluție în astfel de situații este să apelezi la servicii de reciclare electrocasnice mari. Specialiștii se vor ocupa în mod profesional de toate etapele implicate în proces. Deșeurile sunt colectate și transportate în siguranță.

Inițiativele durabile garantează rezultate pe măsură. În ultimii ani, reciclarea a devenit mai mult decât necesară – minimizează costurile de producție și garantează un viitor mai bun pentru generațiile următoare.

Implică-te și tu în reducerea impactului pe care îl au deșeurile electrice!

Top View Circuit Board Repair