Advertoriale

Piața echipamentelor electronice în continuă creștere în Europa. Ce se întâmplă cu deșeurile electrice?

Avansul tehnologic a venit cu multe oportunități pentru companii, dar și cu diverse repercusiuni asupra mediului înconjurător – lucru care este subliniat în ultimele rapoarte Eurostat. Conform datelor înregistrate în ultimii 8 ani, piața echipamentelor electronice a crescut cu 85%. Este o veste bună atât pentru clienți, cât și pentru producători. Însă, o dezvoltare atât de puternică a domeniului nu putea să nu fie însoțită de o sporire a cantității de deșeuri și echipamente scoase din uz. În medie, la nivel european există 23,7 kg de electronice / cap de locuitor. Majoritatea sunt stricate sau rămân nefolosite. Nu puțini sunt cei care aleg să le depoziteze greșit sau să le arunce în locuri nepermise.

 

Așadar, piața se extinde, dar ce se întâmplă cu activitățile de gestionare deșeuri deee? Nu contează că deții sau nu un business – sustenabilitatea este o responsabilitate colectivă. Dacă nu ai tratat până acum subiectul cu suficient interes – acum ar fi momentul să o faci. Mai multe informații utile poți afla în rândurile de mai jos.

 

De ce ar trebui să ne îngrijoreze creșterea alarmantă a deșeurilor electronice și electrocasnice?

 

 

  • Deșeurile electrice conțin substanțe toxice precum mercur, plumb sau brom. În lipsa unei colectări corespunzătoare, pot ajunge în sol, aer sau apă și pot contamina ecosistemul natural.
  • Majoritatea materialelor din dispozitivele electrice pot fi valorificate. Prin procesul de reciclare sunt revalorificate componente rare și prețioase cum ar fi aurul și argintul. Astfel, poți reduce cheltuielile aferente activităților de lucru și investițiilor pe termen lung.
  • Pe lângă impactul asupra mediului înconjurător, există repercusiuni asupra sănătății umane. Expunerea constantă la factori de poluare și substanțe chimice facilitează apariția afecțiunilor respiratorii, neurologice și reproductive.

 

Nu ezita să apelezi la organizații specializate pentru reciclare electrocasnice mari, reciclare televizoare și să predai dispozitive de mici dimensiuni în spațiile destinate pe care le găsești în magazine, supermarket-uri, benzinării etc.

 

Ce norme privind deșeurile electronice au fost introduse pentru a spori colectarea DEEE

 

Cadrul legislativ care reglementează gestionarea deșeurilor a fost actualizat de multe ori pentru a încuraja protejarea mediului și conservarea resurselor. Una dintre cele mai importante acțiuni a fost directiva cu privire la DEEE (Directiva 2002/96/EC), stabilită în 2002. Este chiar prima hotărâre care a clarificat conceptul de responsabilitate extinsă și a trasat atribuțiile agenților economici. Producătorii sunt obligați să se asigure că DEEE sunt colectate selectiv și reciclate corespunzător.

 

În România, legea spune că toate companiile care pun pe piață produse electronice și electrocasnice sunt responsabile de acestea până la finalul ciclului de viață având obligația organizării sistemului de management atunci când  ele devin deșeuri. Rata minimă de colectare pe care țara noastră trebuie să o îndeplinească începând cu 2021, este de 65% și se calculează ca procent din media cantităților puse pe piață în ultimii 3 ani.

 

Această lege are ca scop micșorarea numărului de deșeuri electronice și electrocasnice abandonate în spații nepermise, protejarea mediului înconjurător, a sănătății populației și reducerea consumului de resurse ale planetei.

Young Female Inventor Creating Her Workshop