Politica

Cătălin Cîrstoiu: Aș fi nebun să merg înainte fără sprijin

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei, a afirmat că mandatul său este condiționat de sprijinul coaliției și că, în absența acestuia, se va retrage din cursa electorală. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a adresat un ultimatum pentru a clarifica acuzațiile de incompatibilitate care i-au fost aduse noteaza digi24.ro

Să știți că eu am dorit să administrez Bucureștiul, având încredere într-un sprijin politic solid în Consiliul General al Capitalei. Niciodată nu mi-am propus să transform administrația publică a Capitalei într-o chestiune politică. Mai mult, vreau să clarific faptul că nu m-am angajat în această cursă la întâmplare. Am primit o propunere din partea coaliției și, odată cu concretizarea acesteia, mandatul meu a fost și rămâne subiectul discuției coaliției”, a afirmat Cîrstoiu.

El a adăugat că își propune să lămurească împreună cu partenerii de coaliție toate acuzațiile aduse în spațiul public. „Nu încerc să conving pe nimeni, ci urmăresc clarificarea aspectelor, întrucât, până acum o săptămână, eram respectat, iar acum sunt considerat într-o lumină nefavorabilă”, a continuat el.

Candidatul a recunoscut că s-a simțit izolat în campania electorală. „Am avut multe de învățat despre oameni și comunicare. Doamna Firea deține o influență semnificativă în filiala PSD București, lucru normal având în vedere funcția ei de lider. Există lideri din PSD care m-au sprijinit la diverse manifestări în oraș, precum și primari care și-au făcut datoria în sectoarele lor și au construit ceva. Cred că am devenit ținta unor atacuri și îmi susțin punctul de vedere. Au existat critici și din partea USR, dar nu exclud existența unor persoane în PSD care nu mă simpatizează”, a adăugat Cîrstoiu.

Mesajul meu este clar: am o meserie, sunt medic, și pot să-mi exercit profesia în orice moment. Am studenți și nu fac din politică o carieră. Vreau să administrez și să ajut pentru binele comun, nu pentru interese personale. Am crezut că efortul meu va duce la îmbunătățirea situației pentru noi toți. Consider că gestionarea poate fi realizată într-un mod diferit. Nu cunoșteam Bucureștiul în detaliu, dar am învățat mult în acest timp”, a explicat el.

Medicul a subliniat că, în cazul în care liderii coaliției îi vor retrage sprijinul, va renunța la candidatură. „Aș fi inconștient să continui fără sprijin”, a concluzionat Cătălin Cîrstoiu.

Referitor la acuzațiile de incompatibilitate, Cîrstoiu a respins ideea că ar fi în incompatibilitate, deși a recunoscut că a practicat și în clinici private. El a argumentat că modificările legislative au creat confuzie în sistemul medical.

Am efectuat intervenții chirurgicale și în alte spitale publice, dar am intervenit și în Republica Moldova, inițiind operații la genunchi și șold. Am oferit consultanță medicală și în clinici private la cerere. Nu am refuzat niciodată un apel telefonic, am oferit sfaturi și am sprijinit colegii mei. Nu sunt un chirurg de operații simple; mă ocup de tratamente pentru cancer și intervenții chirurgicale complexe. Această activitate nu este la îndemâna oricui, iar eu am făcut tot posibilul să ajut colegii din domeniu”, a explicat el.

Candidatul a evidențiat că problema incompatibilității medicale este legată de o ordonanță care a modificat regimul incompatibilităților. „Această situație poate fi rezolvată numai prin luarea unei decizii privind restricționarea medicilor la activitatea publică sau privată. Este o problemă complexă, pentru că în timpul liber fiecare medic poate alege să practice în funcție de preferințe. Multe țări au adoptat astfel de măsuri, ceea ce a dus la o golire a spitalelor publice, tendința fiind de transfer către sectorul privat. Pacientul decide la ce medic merge și care este direcția asistenței medicale”, a concluzionat Cătălin Cîrstoiu.