Scitech

Cea mai mare crestere a economiei mondiale din ultimi 10 ani

Indicatorii sunt estimați împreună cu JPMorgan și reflectă dinamica comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor din industria prelucrătoare și sectorul de servicii, pragul de 50 puncte separând creșterea de scădere.

Evoluția este susținută de procesul de vaccinare și redeschidere a economiilor și de implementarea unui mix relaxat de politici economice.

Pe de o parte, industria prelucrătoare a crescut pentru a 10-a lună consecutiv în aprilie, cu un ritm în accelerare: indicatorul PMI în urcare cu 0,8 puncte raportat la martie la 55,8 puncte, maximul ultimilor 11 ani.

Majorarea componentei comenzi noi cu un ritm lunar de 0,9 puncte la 56,7 puncte exprimă premise favorabile pentru dinamica producției în trimestrele următoare. De asemenea, componenta producție a crescut cu 0,7 puncte lună/lună la 55,7 puncte în aprilie.

Totodată, componenta locuri de muncă s-a situat peste pragul de 50 puncte pentru a șasea lună la rând în aprilie, perioadă în care a urcat cu 0,9 puncte lună/lună la 52,5 puncte, maximul ultimelor 38 de luni.

Nu în ultimul, componenta perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni s-a ameliorat ușor în aprilie, poziționându-se în zona maximelor istorice.

Analiza pe marile grupe industriale evidențiază creșterea componentei bunuri de investiții cu cea mai bună dinamică din ultimele 129 luni, aspect care confirmă intrarea într-un nou ciclu economic și exprimă premise pozitive pentru evoluția economiei mondiale pe termen scurt și mediu.

Totodată, componenta bunuri intermediare a crescut în aprilie cu cel mai bun ritm din ultimele patru luni.

Pe de altă parte, componenta bunuri de consum a continuat să crească, dar cu un ritm în decelerare în aprilie.

Analiza pe țări evidențiază creșterea industriei prelucrătoare din Zona Euro, Australia, Marea Britanie și Statele Unite în aprilie. De asemenea, această ramură a economiei a crescut în aprilie și în China și Japonia.

De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a 10-a lună consecutiv în aprilie, cu un ritm în accelerare (indicatorul PMI în urcare cu 1,9 puncte lună/lună la 56,6 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2007.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi, precum și revenirea pe creștere a comenzilor noi de export pentru prima oară în ultimele 21 luni.

Totodată, componenta locuri de muncă a consemnat valori peste pragul de 50 puncte pentru a doua lună la rând în aprilie.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit a crescut cu un ritm lunar de 1,5 puncte la 56,3 puncte în aprilie, cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani.

Din perspectiva sectorială, cele mai bune evoluții au fost consemnate de serviciile financiare, bunurile de investiții și serviciile de faceri. Bunurile de consum și bunurile intermediare au consemnat creștere cu ritmuri solide în aprilie.

Pe de altă parte, serviciile de consum au scăzut pentru a 15-a lună la rând în aprilie.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi pentru a 10-a lună la rând în aprilie, pe fondul evoluțiilor din SUA, Marea Britanie și Australia.

Totodată, componenta locuri de muncă s-a situat peste pragul de 50 puncte pentru a opta lună la rând în aprilie, notându-se o accelerare spre maximul din ultimii 13 ani.

Nu în ultimul rând, presiunile inflaționiste au atins în aprilie cel mai ridicat nivel de la jumătatea anului 2008.
sursa