Scitech

Cercetătorii MIT dezvoltă un nou proces de fabricație pentru crearea de foi transparente de grafen

Cercetătorii MIT dezvoltă un nou proces de fabricație pentru crearea de foi transparente de grafen
Cercetătorii MIT dezvoltă un nou proces de fabricație pentru crearea de foi transparente de grafen

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat un nou proces pentru crearea unor bucăți mari de grafen ultra-subțire care ar putea duce la noi clase de dispozitive care emit și recoltează lumină.
Oamenii de știință au căutat de ani buni o modalitate mai bună de a face foi mari de electrozi subțiri și transparenti, pentru a fi folosiți în electronice, cum ar fi ecrane de calculator și smartphone și celule solare. Standardul pentru a face acest lucru implică astăzi un material numit oxid de staniu (ITO) datorită conductivității sale electrice și transparenței optice, dar are deficiențele sale. Anume, se bazează pe elemente scumpe.

Grafenul a apărut ca un candidat principal pentru înlocuirea ITO, deoarece este un conductor electric excelent, este foarte subțire și incredibil de flexibil. Cel mai bine, poate fi cultivat cu ușurință în laborator printr-un proces numit depunere chimică de vapori (CVD), care folosește cuprul ca strat de semințe.
Problema este însă că este foarte dificil să separe grafenul cultivat cu CVD de substratul de cupru. În această etapă, foile de grafen dezvoltă adesea lacrimi și riduri care reduc conductivitatea electrică.

Folosind un strat tampon format dintr-un material polimeric numit farin, cercetătorii au demonstrat capacitatea de a produce în mod fiabil foi de grafen cu suprafețe mari care „mențin proprietățile electrice și mecanice ale grafenului curat”, a spus Giovanni Azzellino, un postdoc MIT care a lucrat la proiectul.

Materialul tampon este deja utilizat pe scară largă în microelectronică, ceea ce înseamnă că lanțurile de aprovizionare și echipamentele pentru dezvoltarea și gestionarea acestuia sunt deja abundente. Mai mult, întregul proces ar trebui să fie relativ ușor de adaptat pentru producția industrială. Cel mai bine, grafenul „vine aproape gratuit”, a adăugat Azzellino.