Politica

Claudiu Năsui, ministrul economiei : „Prioritatea noastră este să finanțăm proiectele deja începute, pentru că trebuie să ne onorăm angajamentele”

București, 10 iunie 2021 – Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, a participat azi, 10 iunie 2021 la evenimentul online „IMM-urile, oxigen pentru România – Ediția a II-a” organizat de News.ro. În cadrul intervenției sale, ministrul Claudiu Năsui a vorbit despre măsurile și programele gestionate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, menite să sprijine mediul de afaceri, profund afectat de măsurile restrictive impuse de pandemie.

Ministrul Claudiu Năsui a precizat că măsura anunțată la prima ediție a evenimentului, mutarea baniilor alocaţi Măsurii 3 – granturi pentru investiţii, către Măsura 2 – granturi pentru capital de lucru, a fost aprobată în ședința de Guvern de miercuri, 09.06.2021. Demnitarul a spus că acest proiect are ca scop corectarea problemelor legate de finanțarea acestor granturi, care au fost lansate fără a fi bugetate adecvat.

„Prioritatea noastră este să finanțăm proiectele deja începute, pentru că trebuie să ne onorăm angajamentele. Un exemplu este Start-up Nation 2018, pentru care abia acum facem plățile. Încercăm să finanțăm toate măsurile, iar Măsura 3 va fi relansată cu toate CAEN-urile, cu fonduri din REACT – EU”, a declarat Claudiu Năsui.

În ceea ce privește schema de ajutor pentru HoReCa, demnitarul a subliniat că tot procesul va fi digitalizat, iar firmele care aplică trebuie să pregătescă doar patru documente: autorizațiile din 2019 și 2020, privind coduri CAEN, un certificat constatator de la ONRC, un certificat al unui auditor sau al unui expert contabil, la alegere, care să certifice provenienţa pe CAEN-uri a cifrei de afaceri și licența, în cazul în care nu se află deja în baza de date a ministerului. Potrivit ministrului, aplicaţia pentru HoReCa, dezvoltată de STS, este în faza de testare, iar după promulgarea legii în Parlament și aprobarea normelor de implementare, beneficiarii vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat.

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a precizat că își dorește să sprijine exporturile românești, iar în acest sens a inițiat demersuri pentru reforma sistemului de promovare a exporturilor. Acesta a menționat că urmărește creșterea gradului de internaționalizare a companiilor românești, a competitivității produselor românești pentru export, creșterea gradului de ocupare a forței de munca în domeniile aferente și promovarea produselor și serviciilor românești de calitate și cu valoare adăugată ridicată.