Politica

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va finanța proiectele pentru modernizarea stațiunilor balneare

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului , a anunțat că va finanța proiectele de investiții private pentru modernizarea stațiunilor balneare și balneoclimatice după ce Guvernul a adoptat miercuri Memorandumul privind încadrarea schemei de ajutor de minimis în politicile economico-bugetare.

Potrivit unui comunicat al MAT, obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din stațiunile balneare și balneoclimatice pentru a realiza investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement, precum și pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Sprijinul financiar de la bugetul de stat va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 euro, scrie stiripesurse.ro.

În cadrul programului vor fi finanțate următoarele tipuri activități eligibile extinderea și reabilitarea de structuri de primire turistică, alimentație publică și tratament balnear; construcția, extinderea și reabilitarea obiectivelor culturale, sportive și de agrement din stațiunile balneare; achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice tratamentelor balneare; formarea profesională a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Turismul balnear este una dintre activitățile care aduce plus-valoare economiei românești, având în același timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menținere a sănătății populației! Tocmai din aceste motive, în calitate de ministru liberal, mi-am asumat drept prioritate facilitarea de mecanisme de finanțare, cu fonduri de la bugetul de stat, care să încurajeze investițiile în infrastructura din stațiunile și arealele balneare sau balneoclimatice, atât pentru unitățile administrativ teritoriale care pot depune proiecte până la data de 1 august, cât și pentru operatorii economici din această zonă, pentru care astăzi parcurgem ultimul pas la nivel normativ, la nivel guvernamental. Mai mult, proiectele inovatoare și soluțiile terapeutice, dedicate unui spectru larg de afecțiuni, vor contribui semnificativ și la transformarea țării noastre într-o destinație tot mai atractivă și competitivă pe plan internațional”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.