Auto

Codul Rutier cu amenzi mai mari pentru ITP-ul expirat

Conducătorii auto din România se confruntă cu vești proaste începând cu anul 2024, odată cu modificările aduse Codului Rutier. Aceste schimbări vizează sancțiuni mai severe pentru șoferii depistați cu Inspeția Tehnică Periodică (ITP) expirată scrie romaniatv.net

Începând din 2024, șoferii care nu își refac valabilitatea ITP-ului vor fi supuși unor amenzi considerabil mai mari decât în prezent. Sancțiunile pot ajunge până la 9.000 de lei, iar acest cuantum va fi impus doar dacă Guvernul renunță la plafonarea punctelor de amendă.

Pentru un șofer depistat conducând un autoturism fără ITP valabil, prima amendă poate varia între 9 și 20 de puncte-amendă. A doua amendă se aplică în situația în care conducerea unui vehicul cu înmatriculare suspendată, aducând cu sine 20 de puncte-amendă.

Ridicarea plafonului pentru amenzi puncte-amendă

Noile modificări propun renunțarea la plafonarea punctelor de amendă, fapt ce ar putea conduce la amenzi substanțiale. Prin această schimbare, în 2024, un șofer surprins cu ITP expirat ar putea fi sancționat cu amenzi ce se situează între 9.570 lei și 13.200 lei, în funcție de gravitatea încălcării.

Aceste ajustări în Codul Rutier au fost implementate cu scopul de a încuraja respectarea regulilor și de a asigura siguranța în trafic, încurajând conducătorii auto să își mențină vehiculele în stare tehnică corespunzătoare și să respecte termenele de revizie impuse de ITP.