Extern

Comisia Europeană pregătește acuzații împotriva Amazon

Comisia Europeană pregătește acuzații împotriva Amazon
Comisia Europeană pregătește acuzații împotriva Amazon

Comisia Europeană își pregătește concluziile în cazul antitrust Amazon, care ar putea deveni urât pentru gigantul de retail, care se confruntă cu o amendă de până la zece la sută din veniturile sale globale din 2019 pentru utilizarea datelor vânzătorilor terți pentru a ghida strategii proprii de produse pe piața Amazon.
Cruciada UE împotriva marii tehnologii americane continuă, cu planuri de a depune acuzații antimonopol împotriva Amazon pentru practici comerciale controversate care au făcut ca vânzătorii terți să se lupte să concureze cu gigantul de retail de pe piața sa online. Aceasta este punctul culminant al unei sonde antimonopoli care durează doi ani, care a investigat modul în care Amazon ar fi putut să abuzeze de dominanța sa de vânzare cu amănuntul online, pentru a-i potoli pe rivalii mai mici. O preocupare majoră a fost utilizarea necorespunzătoare de către Amazon a datelor colectate de la vânzători terți pentru a concura împotriva acestora pe piață.

Persoana care se află în spatele efortului este Margrethe Vestager , faimosul comisar european care se ocupă acum de politica digitală și aplicarea antimonopolului. Ea a interesat cu interes pentru giganții tehnologici din SUA și pentru a-și folosi puterea dominantă pe anumite piețe pentru a surprinde altele noi, precum și pentru a opri potențiali rivali în piesele lor prin achiziții strategice și reglaj al algoritmilor de căutare .
Câțiva angajați Amazon au declarat pentru Wall Street Journal că compania folosea ceea ce ar trebui să fie datele proprietarului vânzătorilor pentru a ajuta la proiectarea și strategiile de stabilire a prețurilor pentru propriile produse cu etichetă albă.

O „declarație de obiecții” oficială ar putea veni încă din această lună, deși este probabil ca o decizie finală cu privire la faptul dacă Amazon a încălcat legea antimonopolului UE rămâne încă un an.

Când se va întâmpla acest lucru, Amazon ar putea fi amendată cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală, sau aproximativ 28 de miliarde de dolari. Aceasta ar putea fi oglindită în SUA, deoarece parlamentarii cer companiei clarificări privind politicile sale de date și solicită o sondă antimonopoliță penală, întrucât Amazon a declarat anterior că nu folosește datele vânzătorilor terți pentru a obține un avantaj neloial.

Vestager începe doar, Google a amendat deja 9 miliarde de dolari în trei sonde separate , iar alte companii precum Facebook și Broadcom sunt cercetate îndeaproape pentru comportamentul anticoncurențial și practicile de colectare a datelor.