Actualitate

CSM a înaintat președintelui Klaus Iohannis propuneri de pensionare pentru 45 de judecători

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, înaintarea către preşedintele Klaus Iohannis a unor propuneri de eliberare din funcţie prin pensionare a unui număr de 45 de judecători.

Printre magistraţii care au depus cerere de pensionare şi au fost aprobate de Secţie se numără Valentin Horia Şelaru şi Simona Cristina Neniţă, judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Catrinel Gianina Andrieş, judecător la Curtea de Apel Suceava, Cipriana Mihaela Poiană, judecător la Curtea de Apel Iaşi, Angela Rădulescu, judecător la Curtea de Apel Craiova, Monica Mioara Costea şi Marinela Daniela Petrovici, judecători la Curtea de Apel Constanţa.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat ănainte de Anul Nou, în cadrul unei conferințe de presă că deficitul de judecători vizează sute de magistrați, iar pentru rezolvarea acestei probleme va propune în viitorul apropiat creșterea vârstei de pensionare:

În tot parcursul anului 2020 nu s-a ținut niciun examen de admitere în magistratură, în urma unei decizii CCR, neurmată de adoptarea unei legi.

În prezent există un proiect de Lege în Parlament cu privire la care voi insista să fie adoptat în regim de urgență în cursul zilei ianuarie care să permită deblocarea acestei situații. Nici transferuri nu s-au mai putut face. Este obligatoriu să avem această lege deblocată.

Există multe cereri de pensionare care mă îngrijorează. Pe viitor este foarte clar faptul că vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel încât un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani. Cu tot respectul, cred că abia de la această vârstă magistrații sunt în toată puterea, au o experiențădeplină și pot da cel mai mult Justiției”, a declarat minitrul Stelian Ion.

sursa