Sanatate

Dacă coronavirusul provine din alimente congelate, așa cum sugerează OMS?

A făcut virusul care a provocat o pandemie mondială să sară la om prin alimente congelate? Aceasta a fost una dintre ipotezele prezentate la 9 februarie de o anchetă comună a Organizației Mondiale a Sănătății și a Chinei asupra originilor SARS-CoV-2.

Animalele congelate au fost găsite la vânzare pe piața Huanan din Wuhan, China, locul unde a fost detectat inițial virusul, a declarat echipa din spatele lucrării. Într-o conferință de presă, Peter Ben Embarek, șeful anchetei, a declarat: „Știm că virusul poate supraviețui în condiții care se găsesc în aceste medii reci și înghețate, dar nu prea înțelegem dacă virusul poate transmite oamenilor . ”

Ideea că coronavirusul a fost transportat în interiorul sau pe suprafața alimentelor congelate, care a fost avansată de mass-media de stat chineză , ar putea plasa sursa virusului dincolo de China, de la un animal importat din altă țară.

Cu toate acestea, este departe de a fi clar dacă virusul ar putea supraviețui într-o formă infecțioasă prin alimente congelate. „Aș spune că este extrem de puțin probabil ca virusul să se fi răspândit prin acel tip de cale”, spune Lawrence Young de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, specializată în virologia umană.

Motivul pentru care, potrivit lui Young, este că SARS-CoV-2 este un virus învelit, adică este acoperit cu o membrană lipidică grasă pe care o folosește pentru a infecta celulele umane. Această membrană este foarte vulnerabilă la ciclurile de îngheț și dezgheț, așa cum se poate întâmpla în timpul tranzitului și vânzării alimentelor congelate. Desprinse din acest plic, astfel de viruși nu pot infecta oamenii.

O recenzie de Jie Han și Zue Zhang de la Universitatea Xi’an Jiaotong și colegii lor de dovezi privind răspândirea coronavirusului prin alimente a concluzionat că „există lacune majore de cunoștințe” cu privire la rolul pe care îl joacă alimentele congelate. „Lipsesc date privind supraviețuirea pe termen lung a SARS-CoV-2 la temperaturi de îngheț (-10 ° C până la -20 ° C) care se întâlnesc frecvent la depozitarea și transportul alimentelor congelate”, a scris echipa.

Doar un studiu , o preimprimare, a încercat să obțină aceste date. Cercetătorii au pus virusul în cuburi de carne de porc, pui și somon, fără a constata scăderea încărcăturii virale după 21 de zile într-un laborator la temperaturi de refrigerare de 4 ° C sau la o temperatură standard de îngheț de -20 ° C. Cu toate acestea, nu este clar dacă încărcătura virală a fost încă infecțioasă pentru oameni și este posibil ca parametrii experimentali să nu reflecte încărcăturile virale din lumea reală sau condițiile din lanțurile de aprovizionare.

SARS-CoV-2 poate avea o perioadă dificilă atunci când alimentele congelate sunt transportate. În timpul călătoriilor cu aerul, temperaturile scad între -20 ° C și -30 ° C în depozitele de marfă atunci când avioanele sunt transportate în aer, crescând la o temperatură mult mai mare atunci când aterizează.

Prin navă, virusul ar putea suferi de „problema aerului sărat”, în care nivelurile de sare din aer pot afecta numărul de viruși care pot supraviețui , spune Julian Tang de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie. Schimbările de umiditate în călătoria alimentelor congelate pot afecta negativ SARS-CoV-2, deoarece membrana lipidică poate fi perturbată prin preluarea fluidului din aer.

Știm că virusul persistă pe ambalajul alimentelor congelate. După ce doi muncitori de la portul Qingdao din China au dat rezultate pozitive în septembrie 2020, SARS-CoV-2 a fost găsit pe 50 din 421 de probe de ambalaj de cod congelat . Cealaltă cale posibilă este dacă virusul este transportat în interiorul cărnii congelate sau pește în sine. „Dacă face parte din carne, are mai multă protecție”, spune Tang.

Cu toate acestea, Rodney Rohde de la Universitatea de Stat din Texas spune că, în ciuda virusului găsit pe ambalaj, nu înseamnă că se află într-o stare viabilă care ar putea infecta celulele noastre. „Trebuie să ne amintim că orice material genetic viral poate fi găsit pe toate tipurile de suprafețe, inclusiv pe suprafețele înghețate. Dar testele PCR moleculare [care identifică prezența virusului] nu diferențiază virusul „viabil” de virusul „neviabil”. ”

Chiar dacă virusul era încă într-o formă infecțioasă până când a ajuns la o persoană pe piața Huanan, există încă întrebări cu privire la modul în care au fost efectiv infectați. Gătitul cărnii ar ucide virusul, la fel ca acidul gastric din stomacul nostru, spune Young. Cu toate acestea, dacă alimentele erau crude sau nu erau gătite corespunzător, oamenii ar putea fi infectați de pe suprafețe în timpul preparării alimentelor sau prin căile respiratorii superioare în timp ce mestecau alimentele.

„În general, probabilitatea [de infectare prin alimentele congelate] este scăzută. [Dar] dacă se întâmplă o dată, un eveniment dintr-un milion și este suficient pentru a însămânța virusul în populația umană, s-ar putea să răspândiți ”, spune Tang.

sursa