Actualitate

De ce la înmormântarea lui ÎPS Pimen au participat mii de oameni, în ciuda restricțiilor în vigoare / Raed Arafat: ”Trebuia să se facă altfel decât la un om simplu”

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a stins din viață pe 21 mai, la vârsta de 90 de ani, după ce a fost confirmat cu noul coronavirus cu o lună în urmă. Clericul a decedat la Institutul Matei Balș din București, unde se afla internat.

Ierarhul a fost înmormântat vineri, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfințitul l-a pregătit dinainte.

Slujba a fost oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu rang de locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți, potrivit Monitorului de Suceava.

„Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în ultimii 29 de ani şi al cărui nume, alături de ale altor înaintaşi ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene. Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberaţie aparte”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

Mii de oameni au participat la înmormântarea ÎPS Pimen

Mii de credincioși, printre care și principele Nicolae, s-au adunat în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, purtând măști și respectând regulile de distanțare socială. Enoriașii au aprins candele și au depus flori lângă zidurile lăcașului. Înmormântarea s-a derulat după o rânduială liturgică specială, iar Mitropolitul Teofan le-a explicat credincioșilor că, atunci când un ierarh trece la cele veșnice, se săvârșește slujba înmormântării călugărilor.

mai mult aici