Actualitate

DIICOT a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, cu vârste cuprinse între 23 și 37 de ani

La data de 01.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, cu vârste cuprinse între 23 și 37 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse cunoscând că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, inculpații au efectuat, fără drept, operațiuni cu produse cunoscând că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în modalitățile punerii în vânzare, tratării şi ambalării acestora.
În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat faptul că, inculpații au introdus în țară, de pe teritoriul Olandei, prin intermediul firmelor de curierat, colete în interiorul cărora se aflau disimulate substanțe active folosite la prepararea substanțelor susceptibile a avea efecte psihoactive.
Substanțele necesare pentru prepararea drogurilor erau comandate de către membrii grupului din mediul online, iar după ce erau amestecate cu alte produse toxice erau puse în vânzare către consumatori.
La data de 01.09.2021, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Dolj şi Olt, la locuințele inculpaților, cu ocazia cărora au fost identificate și ridicate, 430 de grame de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, 52 de comprimate cu efect psihoactiv, precum şi alte substanţe, dispozitive și ambalaje folosite pentru prepararea şi distribuirea acestora.
La data de 02.09.2021, Tribunalului Craiova a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.