Sanatate

Farmacist arestat ar fi contaminat intenţionat 500 de doze de vaccin

Un bărbat a fost arestat după ce a eliminat intenţionat peste 500 de doze de vaccin coronavirus de Ia frigider săptămâna trecută, ştiind că vaccinurile vor deveni inutile, a transmis departamentul de politie din Grafton, Wisconsin.

Campania de vaccinare din Wisconsin

Din nefericire, o parte dintre doze au fost deja administrate de spital înainte ca angajații să și dea seama că au fost contaminate, au declarat reprezentaţi ai sistemul spitalicesc. Farmacistul în cauză a fost reținut de organele de poliție. El a fost pus sub acuzare pentru fapta comisă, notează New York Times.

La acest moment nu este clar care ar fi putut fi motivul din spatele gestului extrem făcut de reprezentantul sistemului sanitar. Departamentul de poliţie Grafton investighează incidentul împreună cu FBI şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente.

Modul în care a acționat farmacistul

Advocată Aurora Health a făcut public şirul cronologic al evenimentelor: În primul rând, s-a spus că dozele au fost luate accidental. Apoi, miercuri farmacistul a recunoscut că a scos intenţionat flacoanele.

Joi, într-un apel video cu reporterii, Jeff Bahr, preşedintele Aurora Health Care Medical Group, a spus că farmacistul a recunoscut că a scos flacoanele din frigider în două nopţi consecutive – Ajunul Crăciunului şi Crăciun, şi că spitalul a administrat 57 din doze înainte de a-şi da seama cât timp au stat la temperatura camerei.
La rândul său, doctorul Bahr a spus că nu există dovezi că farmacistul a manipulat vaccinul în alt mod decât prin a-l scoate din frigider.

Spitalul s-a consultat cu Moderna, compania farmaceutică care a produs vaccinurile, şi a fost asigurat că vaccinurile nu vor afecta persoanelor care le-au primit. Însă din cauză că moleculele de ARN din vaccin se destramă rapid la temperatura camerei, dozele „au devenit mai puţin eficiente sau ineficiente”, a spus dr. Bahr.

De asemenea, acesta a mai sus că cele 57 de persoane care au primit vaccinul au fost notificate.

Wisconsin a experimentat un val devastator de cazuri de coronavirus în toamnă şi a fost pentru mult timp statul cel mai afectat în raport cu populaţia sa. Cel puţin 5.195 de locuitori din Wisconsin au murit.

sursa