Politica

Florin Cîțu: „Trebuie să adoptăm sancțiuni clare și dure”

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, luni seară, la Digi24, că va propune introducerea de sancțiuni „clare și dure” în Parlament pentru incidente precum cel în care copreședintele AUR George Simion l-a agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Președintele PNL spune că chestorii nu și-au făcut treaba, că aceștia trebuiau să-l scoată pe deputatul AUR din sala de plen. De asemenea, Cîțu se așteaptă ca autoritățile să sancționeze pe cei care agresează fizic un alt parlamentar.
Nu este singurul incident. În momentul în care a fost depusă moțiunea USR – AUR, exact același lucru am avut de la aceeași oameni. Atunci erau lângă ei și cei de la USR, dar același comportament care nu a fost sancționat atunci. Faptul că nu a fost sancționat atunci cu o plângere penală, am avut azi un eveniment în care a recidivat aceeași grupare politică extremistă, xenofobă, antisemită, care și-a făcut un titlu de grupare în a agresa verbal și fizic cei care nu au aceeași opinie. Asta nu înseamnă democrație. E legea pumnului și nu vom tolera așa ceva.

Voi propune în Birourile Permanente Reunite să găsim sancțiuni clare și dure pentru cei care vor face astfel de gesturi în viitor.

Totuși acolo astăzi erau chestori, care nu și-au făcut treaba. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat. Dar este o situație îngrozitoare, o imagine pe care nu credeam că o vedem, dar am văzut-o atunci când colegul, tot de la PNL, Florin Roman a fost agresat. Atunci era o grupare USR – AUR și atunci a fost momentul când AUR a fost legitimat de cei de la USR.

Cred că după acest incident vom vedea Parlamentul că va lua măsuri mai dure, nu doar o sancțiune sau un avertisment, împotriva celor care nu respectă regulile. Nu mai vorbim de reguli de igienă și de distanțare socială. Dar agresivitatea pe care am văzut-o azi acolo nu-și are locul în Parlamentul României.

Ar fi bine să-i vedem că vin și cu proiecte de legi care trec cu aceeași agresivitate.

Trebuia să acționăm în Parlament mult mai rapid. Trebuia să fie sancționați cei care l-au atacat pe Florin Roman atunci când a fost vorba de moțiune. De atunci trebuiau luate măsuri. Dacă erau măsuri luate atunci cu plângeri penale din acel moment, nu se ajungea astăzi aici.

Nu știu exact ce s-a întâmplat cu toți cei care au intrat atunci în curtea Parlamentului, unde sunt, dacă sunt anchete în curs sau nu, dacă vom vedea. Dar și acolo acei oameni trebuie sancționați.

Astăzi, îmi pare bine, colegul meu, ministrul Virgil Popescu, a depus plângere penală și era exact ce trebuia să facă și sper ca instituțiile statului să-și facă treaba cu celeritate, cum am văzut că și-au făcut-o și în unele cazuri în ultimul timp.

Același comportament se pare că este din nou susținut public de cei de la USR, comportamentul celor de la AUR, este a doua oară când o fac. Cred că azi puteau, din respect pentru democrație, pentru public, români, să facă un pas în lateral, să se dezică de AUR, dar văd că și azi au stat lângă ei.

Vom vedea ce putem face în regulament ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Cred că azi chestorii trebuiau să intervină să-l ia pe George Simion să-l scoată din sală. Trebuie să vedem dacă este ok ca un parlamentar să vină lângă un vorbitor. În Parlamentul României poți să-ți exprimi public opinia la microfon. Nimeni nu-i oprește. Și la ședința solemnă, deși aveau 3 minute, i-am lăsat să vorbească 10, 15, să spună ce au de spus, așa îi vede lumea cine sunt.

Dar să vii să agresezi fizic pe cineva trebuie sancționat și de Parlament și de autorități”, a afirmat Florin Cîțu, la Digi24.

Copreședintele AUR George Simion l-a agresat pe Virgil Popescu în timp ce acesta vorbea, luni, de la plenul Parlamentului, în timpul moțiunii simple împotriva ministrului Energiei. Simion îi striga lui Popescu că este „un hoț” în timp ce ministrul Energiei îi spunea că este „un prost”.

Virgil Popescu a anunțat că va depune plângere penală împotriva lui George Simion.

sursa