Extern

Gazprom:„Nu are gaz suplimentar pentru România”

Gazprom nu a onorat cererile de a furniza gaze suplimentar companiilor româneşti, a declarat pentru Economica.net un director din cadrul E.On.

Potrivit acesteia, nu se rezervă capacitate suplimentar pentru că nu există gaze, suplimentar, de la Gazprom, pentru România, odată cu schimbarea rutei de transport a gazelor rusești spre Europa.

Capacitatea este achiziționată de la operatorul de transport și sistem și este plătită indiferent dacă este folosită sau nu, asta nu presupune ca acea capacitate are și o sursă atașată.

Unul dintre cele mai importante aspecte care au condus la creșterea prețurilor în acest moment este că Gazprom nu mai folosește ruta Ucraina pentru livrări în Europa, acesta este principlul motiv pentru care prețurile au explodat”, a declarat Alexandru Elena, membru în Board-ul AFEER şi director în cadrul E.On
Gazprom a schimbat ruta de tranzit a gazelor sale livrate Europei. În zona noastră tradiţional gazele veneau din Ucraina prin coridorul Transbalcanic, traversau şi Dobrogea noastră de la nord la sud şi ajungeau în sudul peninsulei Balcanice.

Din acest an, după ce Gazprom a terminat în timp record gazoductul Turk Stream, care leagă Rusia de Turcia subtraversând Marea Neagră, gazele nu mai vin prin Ucraina, ci pe aici, şi apoi în reţelele bulgară şi turcă. Parţial, apoi, şi în reţeaua românească, prin sudul Dobrogei (Negru Vodă) de unde o parte din ele rămân pentru consumul României şi o parte ajung în Ungaria.

Gazprom va utiliza preponderent reţeaua de transport spre Ungaria din sudul României, deci începem să fim ocoliţi de tranzitul gazelor, gaze dintre care o parte rămâneau la noi.

sursa