Scitech

Ghiveciul inteligent inventat de un elev de la cluj!

Ghiveciul inteligent inventat de un elev de la cluj!Robert Jenő Kovács, elev în clasa a XII-a la Liceul Unitarian János Zsigmond din Cluj-Napoca, a inventat un ghiveci inteligent prin care plantele sunt îngrijite de la distanță. Astfel, cei care pleacă de acasă pe perioade lungi pot sta liniștiți că plantele lor vor rămâne în viață, fără să fie nevoie să mai ceară ajutorul altor persoane pentru întreținerea lor.

Invenţia lui Robert a fost premiată la Concursul Internaţional de Invenţii TUDEK din Ungaria. ”Constă într-un ghiveci cu senzori de temperatură, de umiditate, de PH al solului. Sistemul acesta este conectat la internet şi are o aplicaţie pe telefonul mobil. De pe telefon utilizatorul îşi selectează ce parametri doreşte pentru planta sa, iar sistemul îi oferă aceste condiţii”, a declarat elevul.

Rezervorul de apă nu are nevoie să fie umplut periodic deoarece ghiveciul condensează apa din aer pe care apoi o tratează cu minerale și o filtrează cu cărbune activ.

O invenție complexă Robert Jenő Kovács a început procesul de brevetare al invenției în așteptarea unui investitor care să asigure producerea pe scară largă a ghiveciului. ”Invenţia a presupus cunoştinţe de fizică, de biologie, de chimie, de programare pentru a realiza aplicaţia şi cunoştinţe de hardware, pentru asamblarea dispozitivului. Prototipul a fost printat la o imprimantă 3D, sistemul funcţionează perfect. Ghiveciul în sine este conectat la internet fie prin cablu, fie wireless; conectarea se face la un server, iar aplicaţia se poate instala pe Android şi IOS. Prin server se realizează conexiunea şi de acolo se pot viziona date cum ar fi temperatura în momentul de faţă, umiditatea aerului, date care se pot vedea şi sub formă de grafice”, a detaliat clujeanul.

Aceasta este a doua sa invenție, anul trecut realizând un sistem de răcire a calculatoarelor, băgat în ulei de transformator.

Robert intenționează să-și continue studiile la Facultatea de Inginerie Electrică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Un alt hobby al său sunt aeromodelele.

Sursa