Politica

Guvernul aduce modificări la Ordonanța privind șomajul tehnic

Executivul va discuta miercuri în ședința de guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 30/2020 privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic, în contextul stării de urgență, asfel încât și alte categorii profesionale să poată beneficia de ajutorul financiar.

Acest proiect de act normativ prevede faptul că și avocații vor putea beneficia de acordarea indemnizației de șomaj.

Guvernul preciziează astfe, în nota de fundamentare a proiectului că „a luat act de evoluţia situaţiei unor categorii de persoane care realizează venituri din unele profesii liberale a căror activitate nu mai poate fi realizată pe perioada instituirii stării de urgenţă, afectând veniturile acestora„.

Alte categorii profesionale care vor putea beneficia de indemnizație sunt „persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate”.

Totodată, persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Executivul va modifica şi completa OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Citeste tot aici.