Extern

În Germania, vacile au fost învățate să meargă la toaletă

O turmă de vaci a fost dresată să facă la oliță, într-un experiment despre care oamenii de știință spun că ar putea deschide drumul către ferme mai ecologice. Deșeurile de la fermele de bovine contaminează adesea solul și căile navigabile și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și la acidificarea solului.

Oamenii de știință au încercat o metodă pe care au numit-o MooLoo, pentru a învăța vițeii să folosească o zonă de toaletă în grajd, ceea ce înseamnă că urina ar putea fi colectată și tratată.

Vițeii au fost antrenați printr-un sistem de recompense și pedepse ușoare. Când au făcut în zona alocată, li s-a dat o băutură dulce sau niște piure de orz și, când s-au ușurat în altă parte, au fost surprinși de o scurtă rafală de apă venită de sus.
În câteva săptămâni, după aproximativ 15 sesiuni de dresaj, 11 dintre cei 16 viței din experiment au fost instruiți cu succes să meargă la toaletă, potrivit studiului publicat în revista Current Biology. Ceilalți cinci viței n-au rămas pe dinafară, ci au avut nevoie de mai mult timp pentru a stăpâni abilitatea.

Cercetătorii spun că o ambiție viitoare ar fi să le învețe pe vaci să-și facă toate nevoile în zona de toaletă. Echipa lucrează acum la crearea unui sistem automat care ar putea fi folosit pentru antrenarea vițeilor, aproape fără nicio intervenție din partea fermierilor.

Estimările inițiale sugerează că, dacă 80% din urina vitelor ar fi colectată dintr-un singur grajd, emisiile de amoniac ar fi reduse cu mai mult de jumătate.

Video Aici.