Actualitate

Indemnizaţii pentru românii afectaţi de pandemie

Starea de alertă şi iminenţa valului 5 al pandemiei de coronavirus ar putea opri din nou sectoare economice, iar statul pregăteşte măsuri compensatorii.
Indemnizaţii pentru românii afectaţi de pandemie. Potrivit ministrului Muncii, în cazul în care România va fi lovită de un eventual val 5 al pandemiei se va acorda posibilitatea introducerii angajaților în șomaj tehnic decontat de stat.

Cetățenii trebuie să știe, mediul privat, angajatorii și angajații că ne dorim să prelungim aceste măsuri de sprijin pentru angajați și pentru angajatori, dar și pentru anumite categorii profesionale care lucrează în domenii în care se suspendă sau se limitează activitatea din cauza situației pandemice. Vrem să prelungim aceste măsuri până la data de 31 martie 2022. Bineînțeles, dacă va fi nevoie vom discuta şi de o altă prelungire în funcție de situația pandemică din ţară.
Vorbim aici de acordarea indemnizației de șomaj tehnic și anume 75% din salariul mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 pentru angajații sau profesioniștii a căror activitate este suspendată sau limitată sau poate chiar interzisă oprită pe perioada stării de alertă.

Indemnizaţii pentru românii afectaţi de pandemie. O a doua măsură este vorba de instituirea posibilității de a beneficia de indemnizația pentru reducerea timpului de lucru. Aici vorbim de un cuantum de 41,5 % din câștigul salarial mediu brut”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii

sursa