Extern

Insolvență Fermă: Garanții Salariale Muncitori Români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost notificat cu privire la intrarea în insolvență a unei ferme din Hoyerhagen, Saxonia Inferioară (Germania), unde activează 150 de muncitori români sezonieri. Potrivit MAE, atât proprietarul, cât și administratorul de insolvență, au asigurat că salariile muncitorilor români nu vor fi afectate, iar activitatea fermei va continua până la sfârșitul sezonului.

Ministerul a solicitat clarificări urgente și a aflat că administratorul judiciar a confirmat intrarea în insolvență a fermei, dar drepturile salariale ale muncitorilor vor fi respectate. MAE nu a primit, până în prezent, solicitări de asistență consulară în acest caz.

Un diplomat al Ambasadei României la Berlin a vizitat ferma pe 13 mai, constatând că măsurile de securitate sanitară au fost implementate corespunzător. MAE subliniază că situația muncitorilor români este tratată cu seriozitate, menținând legătura cu autoritățile germane și reprezentanții companiei.

Recent, cancelarul Angela Merkel a discutat cu premierul Ludovic Orban despre condițiile de muncă ale muncitorilor sezonieri români în Germania. Guvernul german a inițiat modificări legislative pentru a asigura o protecție sporită lucrătorilor, în special în contextul pandemiei de COVID-19. Situația muncitorilor români a fost, de asemenea, subiect de discuție între ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și omologul său german. Condițiile generale de muncă au fost evaluate pozitiv, dar monitorizarea continuă a situației este esențială.