Este momentul optim. Cel puțin aparent. Opoziția strâmbă din nas la starea de urgență, dar încă e anesteziată.
Pe acest fond, Iohannis îi pune în cârcă toate consecințele pandemiei în eventualitatea în care decretul său va fi respins de Parlament.
Citește și: Gigi Becali îl atacă pe Crin Antonescu: „Vii acum, după 10 ani, când ai mai băut și 10 cisterne de bere?”
PSD și, poate și celelalte partide care contestă decretul lui Iohannis, se pregătesc să cadă în cursă. În ce constă „Operațiunea șantajul”?
În esență, Pro România și ALDE, două partide mici cu număr redus de parlamentari, afirmă de câteva zile, din ce în ce mai apăsat, un fapt de domeniul evidenței.
Și anume că Guvernul Orban a ratat țintele reale ale stării de urgență, care a durat aproape 30 de zile, concentrându-se aproape exclusiv, asupra restricționării unor drepturi cetățenești și de altă natură și neglijând cu desăvârșire componenta constructivă a stării de urgență.
Citește și: Călin Georgescu nu va putea candida la alegerile prezidențiale din 2025. Avertismentul lui Gigi Becali
Care ar fi însemnat o combatere mult mai eficientă a pandemiei și, în același timp, o securizare energică a coșniței cetățeanului și a capacității societăților comerciale de a face față cu succes crizei economice. Cele două partide sunt primele care au avertizat că nu vor vota în Parlament aprobarea decretului. Prestația Guvernului este, de asemenea, puternic contestată și de către fruntașii PSD, dar care nu au luat o decizie fermă privind votul din Parlament.
UDMR și USR critică dur Guvernul, fără a face însă referire la modul în care se vor poziționa în forumul legislativ peste câteva zile.
Citește și: Călin Georgescu și insistența pentru reluarea turului doi: strategii, acuzații și implicații
Totuși, în tabăra lui Iohannis există teama că s-ar putea forma un front comun care să decidă încetarea stării de urgență și, ca urmare, încetarea valabilității Ordonanțelor Militare. Din acest motiv, Klaus Iohannis a declanșat în forță „Operațiunea șantajul”.
Aparent, România stă bine față de alte state, nefiind raportat un număr alarmant de mare de cazuri de contaminare cu COVID-19. Și nici numărul celor decedați, deși crește accelerat, nu ne plasează printre statele cel mai crunt lovite.
Numai că România testează absolut anemic și doar cazurile suspecte, și este greu de presupus în aceste condiții că există o evidență corectă a infectaților. Iar vârful epidemiei abia urmează. Și încă nu se știe ce se va întâmpla.
Pe ce mizează Klaus Iohannis? Pe faptul că, dacă Opoziția îi respinge decretul, atunci când în scurt timp vine vârful pandemiei, ar putea să o acuze că este vinovată și responsabilă pentru creșterea numărului de decese.
După care tot Opoziția va fi acuzată că nu a fost repornită economia, tocmai fiindcă pandemia, în loc să scadă, a crescut ca intensitate. Este un șah politic cât se poate de puternic. Și, într-adevăr, din declarațiile liderilor Opoziției, cu excepția lui Tăriceanu și a lui Ponta, reiese faptul că „Operațiunea șantajul” își face efectul.
Atâta doar că pot interveni alte două tipuri de raționamente de natură să răstoarne calculele lui Klaus Iohannis. Care sunt acestea?