Politica

Klaus Iohannis: „Pe noi puteți să contați”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, 16 martie, o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Maia Sandu.
Am venit astăzi la Chișinău împreună cu premierul Nicolae Ciucă cu un mesaj puternic – România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați. Și pe lângă România, alături de dvs se află solidar toate statele comunității noastre europene și euroatlantice.

În aceste momente extrem de complicate, vreau mai întâi de toate să îmi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei președinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităților Republicii Moldova, precum și pentru mobilizarea exemplară a autorității civile și a cetățenilor în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu din cauza ororilor războiului din Ucraina. Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă ca gest de profundă umanitate și generozitate, caracteristici reprezentative pentru cetățenii Republicii Moldova.

De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistență umanitară consistentă, sub diverse forme: combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziția refugiaților. Chiar astăzi, un convoi umanitar cu total de 55 tone produse alimentare și alte produse destinate refugiaților ucraineni din Republica Moldova a sosit aici, la Chișinău, printr-un transport asigurat de IGSU.

De asemenea, România a organizat coridoare verzi pentru preluarea directa de refugiați si transportarea acestora, unde, evident, li se da asistenta cuvenita si necesara. Am realizat 73 de transporturi rutiere si 11 feroviara in ultima saptamana. Aceste demersuri dorim să contribuie la reducerea presiunii asupra Moldova.

Am discutat idei concrete si modalitati de aprofundare a coordonarii dintre autorităti pt a veni în sprijinul celor care se idnreapta spre noi pt a primi ajutor. În Ro, avem din 9 martie operationalizat hub ul umanitar. In functie de necesitati, acest centru poate si va fi folosit si pentru a directiona asistenta concreta catre Rep. Moldova.

Am avut oportunitatea de a discuta pe tema securitatii energetice, un subiect de importanta centrala, care capata relevanta sporita. Am asigurat Moldova de sprijinul nostru inclusiv a UE pentru acest proces complex si vital. Pot să vă spun că Ro face eforturi concrete pt a gasi solutii viabile si avantajoase in interesul Moldova.

De asemenea, ne vom concentra pe suplimentarea asistentei financiare si tehnice”, a declarat Klaus Iohannis.

sursa