Klaus Iohannis:Declarațiile pe proprie răspundere nu vor fi necesare

Klaus Iohannis:Declarațiile pe proprie răspundere nu vor fi necesare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, o serie de schimbări ce se vor produce din 15 mai, când România trece de la starea de urgență la starea de alertă.

Șeful statului a precizat că ne vom putea deplasa în interiorul localităților sau în zonele metropolitane fără declarație pe proprie răspundere.

Citește și: Victor Ponta:"Rusia se bucură când orice țară NATO are probleme”

În schimb, deplasările între localități se vor face doar din motive extrem de bine întemeiate și în baza unor astfel de declarații. Competițiile sportive nu se reiau.

În primă fază, slujbele se vor ține doar în aer liber.

Citește și: Controversele din jurul lui Călin Georgescu: Adevăr, Speculații și Manipulare în Spațiul Public

Măștile sunt obligatorii în spațiile închise, la fel și distanța de 1,5 metri între persoane. Măsurile sunt menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

De asemenea, se redeschid saloanele de înfrumusețare, muzeele și magazinele cu ieșire la stradă. Autorităților locale li se recomandă să redeschidă parcurile.

Citește și: Elena Udrea critică sistemul judiciar în contextul cazului Călin Georgescu: „Ignorarea deciziilor CCR pune în pericol drepturile cetățenilor”

Klaus Iohannis a anunțat noi reglementări ce vor intra în vigoare după instituirea stării de alertă

Șeful statului a prezentat marți, după o ședință la Cotroceni pe tema COVID-19, o parte din reglementările ce vor intra în vigoare de la mijlocul lunii mai, astfel încât românii să se relaxeze, economia să repornească ușor-ușor, dar, în același timp, să fie prevenită creșterea numărului de infectări cu coronavirus.
„Epidemia e încă între noi. Nu e momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem rapid de numărul de 1.000 de victime. Avem zi de zi sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data administrativă de 15 mai când trecem în starea de alertă.
Portul măștii devine obligatoriu în spații interioare
E obligatorie păstrarea unei distanțe de 1.5 metri
Anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces în exterior, se redeschid muzeele și saloanele de îngrijire personală
Recomandăm redeschiderea parcurilor
Putem să ne deplasăm în interiorul localității fără declarație sau acordul cuiva
Este interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții ce vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență: pentru serviciu, pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale ca mersul cu bicicleta. Va fi nevoie de declarație scrisă
Declarațiile pe proprie răspundere nu vor fi însă necesare pentru deplasările în interiorul localității sau în interiorul zonelor metropolitane.
Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale; în primă fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor avea 1.5 metri distanță între ei; în a doua și a treia etapă, aceste condiții vor fi rediscutate
Felicit medicii, personalul medical, cel care ajută în spitale și alte unități medicale. Azi e ziua asistenților medicali, îi felicit deci mai ales pe ei
Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții speciale; competițiile sportive în această primă etapă nu vor începe
Sportivii amatori își pot relua activitatea doar unde se face sport individual și numai în aer liber; unde sunt baze sportive, accesul în vestiar nu e permis
Mă adresez și parlamentarilor care analizează o lege privind gestionarea stării de alertă. E nevoie urgentă de această lege și solicit să decidă cu maximă celeritate”

Epidemie de coronavirus în România – Ultimele date

Până marți, ora 13.00, când au fost prezentate cele mai recente date ale epidemiei de coronavirus, în România erau înregistrate în total 15.778 de persoane infectate. Dintre acestea, 7.685 s-au și vindecat, dar aproape 240 erau la Terapie Intensivă. 991 de pacienți COVID-19 au decedat.

Dincolo de granițe, 2.809 de români au fost depistați pozitiv și 102 au murit.

Luni seară, premierul Ludovic Orban a prezentat o serie de măsuri pe care le iau în calcul, astfel încât transportul, comerțul și munca să se desfășoare în condiții sigure. Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a explicat și în ce temei juridic se vor aplica amenzile după 15 mai.

„Nu se pot impune reguli fără ca cei care nu le respectă să nu fie pedepsiți”, a explicat și premierul.

sursa b1.ro

Lasă un răspuns