Extern

Liderii UE pregătesc blocarea temporară a negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit

Liderii Uniunii Europene intenționează să aprobe, în cursul summitului programat săptămâna viitoare, demararea discuțiilor interne pe tema relațiilor post-Brexit cu Marea Britanie, dar ar urma să blocheze negocierile cu Londra până la înregistrarea de progrese suficiente, informează Financial Times.

În momentul de față, negocierile Londra-Bruxelles se axează pe condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În a doua etapă, ar urma să fie negociate viitoarele relații bilaterale. Guvernul Theresa May ar vrea lansarea rapidă a negocierilor pe tema viitoarelor relații bilaterale, dar liderii europeni așteaptă progrese suficiente înainte de a trece la această etapă.

Potrivit unui proiect de document obținut de Financial Times, în cursul summitului Consiliului European, programat la Bruxelles pe 21-22 octombrie, liderii UE vor stabili lansarea discuțiilor interne pe tema relațiilor cu Marea Britanie post-Brexit, dar vor refuza demararea etapei a doua a negocierilor cu Londra până când nu vor fi înregistrate „progrese suficiente”.

„Concluziile summitului, elaborate de președintele Consiliului European, Donald Tusk, vor fi un regres puternic pentru Londra, care a lansat un apel adresat liderilor UE de a-i oferi negociatorului pe tema Brexit un mandat mai flexibil în scopul depășirii impasului”, notează Financial Times.
Donald Tusk a discutat deja textul cu liderii celor 27 de state membre UE, dar diplomați de la Bruxelles cred că pot exista mici modificări de conținut.

Proiectul de document obținut de FT observă că există concluzii bune în unele domenii ale negocierilor – în principal în privința drepturilor cetățenilor -, dar atrage atenția că încă nu se poate spune că progresele sunt „suficiente”.

Proiectul sugerează că liderii europeni vor „reanaliza stadiul progreselor” în negocieri la summitul din decembrie.