Politica

Ludovic Orban: Mi s-a cerut să-l demit pe Raed Arafat. Dacă pandemia ne prindea fără el, sistemul nu ar fi funcţionat

Ludovic Orban a recunoscut, duminică, că președintele Klaus Iohannis i-a cerut să îl demită pe Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Acest lucru s-ar fi petrecut în primele luni ale anului 2020, când ocupa funcția de prim-ministru, însă el a refuzat. Liberalul a declarat că, uitându-se înapoi, decizia de a nu-l demite a fost benefică. O asemenea decizie, ar fi aruncat sistemul de medicină de urgență în haos, chiar atunci când pandemia bătea la ușă.

Ludovic Orban a confirmat că preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea şefului DSU.
„Da. Numai că demiterea era atributul premierului. Ştiam la data respectivă că, dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală”, a declarat Orban în emisiunea Insider Politic de pe Prima TV.

Fostul premier a recunoscut că „ne prindea pandemia fără Arafat”, coordonarea pandemiei ar fi fost, cu adevărat, catastrofală.

„O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maxim un an de existenţă, pentru că noi ne doream anticipatele. Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate aşa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el”, a spus Ludovic Orban.

sursa