Politica

Ludovic Orban, noi detalii despre șomajul tehnic la stat

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit joi seara, într-o intervenție pentru televiziunea publică, faptul că în urma aplicării șomajului tehnic angajaților din sectorul public se va face o economie de aproximativ 1,2 miliarde-1,5 miliarde de lei.

De asemenea, pe perioada aplicării măsurii, angajații din sectorul public își vor pierde sporurile.

Trebuie să fim solidari, trebuie să împărțim greutățile cauzate de această epidemie. Așa cum cei din sectorul privat este afectat, și sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care dețin funcții de conducere, care dețin funcții de demnitate publică până la angajați. La baza acestei măsuri se află considerente care țin de solidaritate, dar și de natură epidemiologică. Această măsură reduce riscul de diseminare a virusului. Există considerente de natura resurselor pentru că veniturile statului scad în această perioadă, în urma crizei cauzată de epidemia de coronavirus, aceste venituri trebuie gestionate cu multă chibzuință”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a precizat că sunt câteva excepții de la aplicarea șomajului tehnic în sectorul public: angajații din domeniul sănătății, cei din MAI și din zona Apărării, partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor referitoare la șomajul tehnic și cadrele didactice.

Premierul a sibliniat că măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgență iar salariile se vor reduce cu „acea parte care nu va fi după ce se aplică 75% din salariu, fără alte sporuri„.

Sursa