Extern

Medicul lui Alexander Lukașenko, alături de alți ortopezi, au fost arestați pentru „primirea de mită”

„Cazul medicilor ortopezi” avansează în Belarus. 35 de medici, împreună cu cel care l-a consultat pe Alexander Lukașenko au fost arestați.

Medicii specialiști în ortopedie sunt învinovățiți în fundamentul articolului 430 din Codul penal al Republicii Belarus pentru „primirea de mită”, cazul fiind legat de furnizarea de endoproteze.

„Cunosc foarte bine cursul acestei operațiuni: am controlat-o”
Autoritățile au recunoscut pentru prima dată arestările în masă a medicilor ortopezi, la aproape o lună de la primele cazuri, potrivit Radio Svaboda.
Alexander Lukașenko a numit aceste arestări ca fiind o „operațiune”.

„Cunosc foarte bine cursul acestei operațiuni: am controlat-o. Nu a început azi, nu ieri. L-am avertizat pe ministrul Sănătății despre asta. Dar astăzi 35 de persoane au fost reținute”, a declarat liderul din Belarus.

Pe data de 26 martie au aut loc primele rețineri a otopezilor, iar pe 13 aprilie au apărut informații despre reținerea a încă trei persoane.

De asemenea, într-un interviu acordat pentru Svaboda, Rustam Aizatulin, coordonatorul Fondului de Solidaritate Medicală din Belarus, a încadrat acțiunile forțelor de securitate ca „invidie și activități ostentative menite să arate că este încă nevoie de un bloc de securitate în Belarus”.

„Dintr-o dată, din anumite motive, toți ortopezii traumatologi din Belarus s-au dovedit a fi corupți și ticăloși, deși sistemul de achiziții al Ministerului Sănătății a dus la acest lucru”, a mai adăugat Rustam Aizatulin.

sursa