Extern

Miturile oraselor disparute

Soarele după-amiezii târzii a aruncat umbre lungi pe sute de fețe de piatră săpate în Templul Bayon, în timp ce mă adânceam mai adânc în sanctuarul din secolul al XII-lea, în inima amplasamentului sit Angkor din Cambodgia. Portretele trippy s-au umflat din turnuri și ziduri, fiecare cu buzele pline și curbate într-un zâmbet deranjant.

Era prima mea zi la Angkor și știam puțin din istoria orașului atunci. Dar rătăcind prin templu după templu, m-am strecurat cu ușurință în venerarea imaginativă. În och
i minții mele, mulțimi de închinători purtau ofrande strălucitoare. Dălțile au sunat în timp ce meșterii au creat capodoperele rafinate din jurul meu, în timp ce regii grandioși defilau pe căi largi, căptușite cu statui.

„Tocmai pentru că undeva nu mai există, poate fi transformat în orașul ideal, orașul viselor cuiva”, a scris Aude de Tocqueville în cartea sa din 2014 Atlasul orașelor pierdute: un ghid de călătorie către destinațiile abandonate și părăsite . „Orașul pierdut este astfel poezie, lumÎntr-adevăr, locurile pierdute și abandonate au o atracție puternică asupra imaginației. Sunt catnip pentru călătorii avizi, inspirând un sentiment de aventură care a alimentat expedițiile mărețe și poveștile înalte.

Ne vedem viețile reflectate în pietre, ne imaginăm dramele intime pe fundalurile lor romantice și prăbușite. Și dacă o mulțime de dezastre atârnă peste multe orașe pierdute, chiar și asta este înmuiat de trecerea timpului.

„De mii de ani probabil, oamenii spun povești de aventuri despre ținuturi dramatice dincolo de granițele noastre – povești despre civilizații antice”, a spus Annalee Newitz, autoarea cărții Patru orașe pierdute: o istorie secretă a erei urbane . Cartea lor saltează continente și milenii, oferind patru situri antice ca lecții obiective în viața urbană: Angkor din Cambodgia; cosmopola nativilor americani din Cahokia; Roman Pompeii; și neolitic Çatalhöyük în Turcia modernă.

Vă poate interesa și:
• „Atlantida din Țara Galilor”, redescoperită
• Cel mai rău oraș de pe Pământ?
• O comoară de 20 de miliarde de dolari pierdută pe mare

În timp ce firele despre orașele pierdute fac povești de călătorie convingătoare, Newitz susține că aceste narațiuni ascund prea des poveștile reale din spatele celor mai magnifice locuri ale umanității.
e de vis și un cadru pentru pasiunile și meandrele noastre”.
Asta s-a întâmplat la Angkor, unde am petrecut după-amiezile însorite în mijlocul ruinelor. Newitz explică faptul că orașul era de fapt locuit când exploratorul francez Henri Mouhot a sosit acolo în 1860 – într-adevăr, nu fusese niciodată complet abandonat – dar vizitatorul nu-și putea imagina că strămoșii cambodgieni erau capabili de o asemenea măreție.

„La prima vedere, cineva este plin de admirație profundă și nu se poate să nu ne întrebăm ce a devenit această rasă puternică, atât de civilizată, atât de luminată, autorii acestor opere gigantice?” Mouhot a scris despre întinsul site al junglei. El a speculat că Angkor a fost construit de greci antici sau egipteni. În Franța, explică Newitz, vizita sa a fost apreciată ca o „descoperire”.
sursa