Extern

Mumie veche de 2.000 de ani găsită cu „amuletă” de limbă de aur în Egipt

Arheologii din Egipt au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani, cu o amuletă cu limbă de aur menită să lase persoana moartă să „vorbească” – deși sperăm că nu blestemă – în viața de apoi.

Blestemele de mumie sunt o noțiune pură în 2021, dar descoperirea a generat totuși un val de emoție în Egipt și în străinătate.

Arheologii au dezgropat cel puțin două mumii îngropate cu limbile de aur într-o criptă prost conservată din Alexandria, a declarat Ministerul Egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat. Mumiile au fost găsite printre 16 puțuri de înmormântare la templul lui Taposiris Magna, care datează din perioada greco-romană acum aproximativ două milenii.

Limbile erau un obicei de înmormântare menit să asigure că indivizii vor avea o limbă pentru a vorbi cu Osiris, zeul morților, în viața de apoi, a spus ministerul
Mai multe alte limbi de aur au fost găsite în trecut, potrivit Jennifer Houser Wegner, curator al artefactelor egiptene de la Penn Museum din Philadelphia. Muzeul ei are câteva dintre aceste limbi în colecția sa.

„Pentru egipteni, aurul era un material care avea calități veșnice”, a declarat ea pentru New York Times într-un interviu recent. „Nu s-a pătat niciodată. A strălucit întotdeauna strălucitor. ”

Echipa comună de cercetare dominico-egipteană a descoperit, de asemenea, opt măști de marmură, opt fulgi de aur reprezentând frunzele unei coroane de aur și o țesătură aurită cunoscută sub numele de cartonaj, relatează ziarul Independent din Egipt.

Ministerul spune că o mumie a fost decorată cu tributele lui Osiris. Un altul purta o coroană decorată cu coarne și o cobră în centrul frunții. Iar un al treilea avea un colier cu cap de șoim reprezentând zeul Horus.
Expediția a fost condusă de Kathleen Martinez, arheolog de la Universitatea din Santo Domingo. Martinez a străbătut zona de ani de zile în speranța că va găsi mormântul lui Mark Antony și al reginei Cleopatra VII.

Unele monede care înfățișează Cleopatra au fost găsite la locul, care a fost construit de unul dintre strămoșii ei. Locația mormântului ei rămâne necunoscută.
sursa