Scitech

NASA avertizează-Un asteroid masiv se îndreaptă spre Pământ

Un asteroid cu o putere distructivă de 2.700 de megatone de TNT ( o metodă de cuantificare-măsurare a energiei eliberate în explozii. O tonă de TNT este o unitate de energie egală cu 4.184 GJ (gigajouli), se îndreaptă spre noi şi ar exista probabilitatea să se prăbușească pe Pământ în acest an, spun cei de la NASA.
Masivul asteroid, numit FT3, va trece pe lângă planeta noastră pe 03 octombrie, 2019. NASA spune că riscul de cataclism este scăzut, dar dacă asteroidul se îndepărtează de traiectoria sa și se îndreaptă direct către Pământ, rezultatele ar putea fi catastrofale.
Asteroidul FT3 este un obiect stâncos monstruos
Având un diametru de 340 de metri și o greutate de 55 de miliarde de kilograme, asteroidul se îndreaptă spre planeta noastră şi va trece aproape de Pământ în toamnă. Asteroidul, denumit FT3, cu o putere distructivă de 2.700 de megatone de explozivi TNT, se îndreaptă spre Pământ, anunţă Daily Express.
Potrivit ziarului britanic, Corpul ceresc va trece pe lângă planeta noastră pe 3 octombrie 2019
NASA se așteaptă ca această trecere a asteroidului pe lângă Pământ să fie prima dintre cele 165 de apropieri estimate între 2019 și 2116. Pe 22 iunie, un asteroid de dimensiunile unui frigider, denumit oficial 2019 MB, a fost observat de telescoapele din Hawaii, chiar înainte de a intra în atmosfera Pământului devenind o minge incandescentă pe cer, la sud de Puerto Rico. Potrivit datelor NASA, aproximativ o dată pe an în atmosfera noastră pătrunde un meteorit de această dimensiune sau chiar mai mare. Ceea ce este mai interesant cu privire la 2019 MB este faptul că a fost observat înainte de telescoape. Acest lucru s-a întâmplat doar de patru ori în ultimii 12 ani, potrivit astronomului italian amator Ernesto Guido.
Asteroidul FT3 este o rocă spațială de tip Apollo, adică urmează o orbită similară celei a asteroidului Apollo 1862. NASA a văzut roca pentru prima dată pe 20 martie 2007. Agenția Spațială a SUA a spus: „Probabilitatea de impact va tinde să crească pe măsură ce se observă traiectoria pe orbită”. „Probabilitatea de impact va scădea în cele din urmă la zero în funcţie de traseul său”
Care sunt șansele ca acest asteroid să lovească Pământul în luna octombrie?
Din fericire, riscul este scăzut, dar nu este inexistent. Este puțin probabil ca asteroidul FT3 să se prăbușească în următoarele trei luni. NASA a mai spus: „Asteroizii de acest fel pot dezvălui secrete despre originile noastre, ar putea oferi indicii despre originea apei și a materiilor prime care au făcut viața posibilă pe Pământ”. NASA estimează că există în prezent 796.279 de asteroizi cunoscuţi deja și 3.583 comete. Cel mai mare asteroid cunoscut vreodată este 4 Vesta – un corp gigantic stâncos.

evz.ro