Politica

Nicolae Ciucă: Sutem pregătiți să intrăm în Schengen

România este pregătită să fie primită în spațiul Schengen. Țara noastră a demonstrat că poate să asigure stabilitatea şi securitatea spaţiului european sub presiunea celor două crize recente, pandemia și războiul din Ucraina, susţine premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis duminică, cu ocazia Zilei Poliţiei de Frontieră.

Faptul că cel mai recent raport privind starea spațiului Schengen pentru 2022 invită Consiliul să adopte deciziile care să permită și României să devină în mod oficial parte a acestui spațiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile, este o recunoaștere a eforturilor depuse pentru securizarea frontierelor atât din punct de vedere logistic, cât și din punct de vedere al activităților specifice Poliției de Frontieră. Varietatea misiunilor din atribuțiile acestei structuri – de la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere, la respectarea regimului juridic al frontierei de stat – ne dau o imagine asupra complexității muncii polițiștilor de frontieră.
Premierul a vorbit şi despre situațiile neobișnuite și dificile din ultimii ani cu care s-au confruntat poliţiştii de frontieră.
Ultimii câțiva ani au reprezentat o adevărată piatră de încercare pentru oamenii din structurile Poliției de Frontieră, pe care pandemia și, mai nou, agresiunea Rusiei în Ucraina i-au pus în situația de a gestiona fluxuri neobișnuit de mari de tranzit la frontierele României și au făcut acest lucru cu profesionalism și mobilizare exemplară. Cu sprijinul nemijlocit al Poliției de Frontieră, în perioada de pandemie românii plecați din țară au revenit în siguranță acasă, iar anul acesta, mii de refugiați din Ucraina au ajuns în România pentru a se pune la adăpost din calea războiului. De asemenea, prin intermediul Poliției de Frontieră, care are în responsabilitate securizarea a peste 2.000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene, România a demonstrat că are capacitatea să furnizeze stabilitate și securitate spațiului european și să fie partener profesionist și de încredere în măsură să contribuie la gestionarea crizelor”, a transmis premierul României.

sursa