Scitech

Noua rachetă SpaceX Starship SN10 ar putea zbura imediat marți

La doar câteva săptămâni după ce predecesorul său SN9 a zburat în sus și apoi a aterizat accidental pe coasta Golfului Texas, SN10 ar putea încerca să îmbunătățească performanțele respective și s-ar putea întâmpla imediat marți.

SN10 și SN9 sunt cele mai recente iterații ale prototipurilor SpaceX și ale lui Elon Musk Starship pe care compania le-a dezvoltat în întregime din fabrica sa din Boca Chica, Texas. Musk a promis că racheta de următoarea generație va fi capabilă să călătorească revoluționar punct-la-punct pe tot globul, precum și pe Lună, Marte și nu numai.

În ultimii ani, prototipurile Starship au progresat de la realizarea unor „hamei” scurți, la altitudine mică, la demonstrații de zbor la mare altitudine. Ultimele două numere de serie, SN8 și SN9, au zburat amândouă la altitudini comparabile cu locul în care croazieră avioanele comerciale, dar apoi au venit pentru aterizări dure explozive.

Musk a avertizat în prealabil testele că se aștepta ca astfel de evenimente de „dezasamblare rapidă neprogramată” să facă parte din procesul de dezvoltare.

După zborul și aterizarea accidentală a SN8 în decembrie, zborul de urmărire al SN9 a suferit o serie de întârzieri pe parcursul lunii ianuarie. S-a dezvăluit că SN8 a fost lansat fără toate aprobările necesare de la Administrația Federală a Aviației și s-a dezvoltat un fel de concurs de observație, deoarece FAA și-a luat apoi timpul pentru a acorda licența de lansare pentru SN9.

În cele din urmă, FAA a fost mulțumită de măsurile de siguranță pentru zborul de testare și SN9 a zburat în cele din urmă pe 2 februarie. După întoarcerea sa aprinsă pe Pământ în acea după-amiază, FAA a anunțat că va investiga „nenorocirea” de aterizare.
sursa