Sanatate

O singură doză de Pfizer nu protejează împotriva noilor tulpini SARS-CoV-2

Multe din vaccinurile anti-Covid aprobate trebuie administrate de două ori pentru a fi eficiente împotriva coronavirusului. Dar nu toţi vaccinaţii se duc la rapel şi îşi asumă, astfel, riscuri.
O singură doză de vaccin Pfizer nu generează suficienţi anticorpi pentru a lupta împotriva noilor tulpini coronavirus dacă n-ai trecut deja prin boala COVID-19. Concluzia aparţine unui studiu efectuat de cercetătorii britanici.

În cadrul studiului s-au analizat probele de sânge ale unor cadre medicale care fie au trecut prin virus, fie nu. Ei au observat că la cei care nu au fost infectaţi anterior şi au primit până acum o singură doză de vaccin, răspunsul imun la variantele Britanică şi Sud-Africană poate fi insuficient.

În schimb, pentru cei care au trecut deja prin COVID-19, chiar şi o singură doză, ar putea să te protejeze de noile variante.
Cu toate astea, cercetătorii spun că este posibil ca descoperirile să se aplice şi altor variante aflate în circulaţie, cum ar fi variantele Braziliană şi Indiană.

sursa