Politica

Octavian Jurma: Noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor

Epidemiologul Octavian Jurma susține că autorităţile din România nu trebuie să relaxeze măsurile înainte ca valurile pandemiei să fi trecut.

Epidemiolog: Să nu uităm că România testează mult mai puţin
„Cea mai mare problemă pentru noi este dacă vom repeta sau nu acest imens dezastru, în weekend vom depăşi 20 de mii de decese în valul patru – şi dacă vom aplica aceleaşi măsuri vom avea aceleaşi rezultate. Pentru că este definiţia nebuniei să crezi că poţi obţine rezultate diferite făcând acelaşi lucru. Şi atunci, noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor.

Noi nici nu am depăşit bine vârful valului patru, deja anunţăm măsuri de relaxare. Asta demobilizează populaţia, îi dă de înţeles că valul s-a terminat, deşi incidenţa este în continuare uriaşă, să nu uităm că România testează mult mai puţin, deci incidenţa reală este de cinci până la şapte ori mai mare, chiar şi acuma”, a afirmat Octavian Jurma
El a precizat că înainte de finalul acestei luni România va ajunge să înregistreze aproximativ 2.500 de noi cazuri de îmbolnăvire zilnic.

În privința testării în școli, cercetătorul a spus că „va fi probabil un eşec, aşa cum este ea gândită şi anunţată”.

sursa