Pictura Botticelli obține record la 92 de milioane de dolari la licitație

Un portret de Sandro Botticelli s-a vândut la licitație pentru 92 milioane de dolari (67 milioane de lire sterline), dând peste un nou record pentru pictorul italian renascentist.

Tânărul care deține un Roundel se crede că a fost pictat în anii 1470 sau 1480 și este considerat unul dintre cele mai frumoase portrete ale lui Botticelli.

Citește și: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025

S-a vândut joi la o licitație Sotheby’s din New York.

Vânzarea marchează primul indicator major al stării pieței de artă din acest an.

Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice

Înainte de vânzare, întrebările erau legate de disponibilitatea colecționarilor mondiali de artă de a plăti sume de nouă cifre pentru lucrările de trofee pe fondul pandemiei coronavirusului și volatilității pieței.

Vânzarea cu succes a piesei Botticelli ar putea ajuta la creșterea prețurilor pentru alte astfel de picturi într-un moment în care mulți colecționari de artă urmăresc lucrări mai noi de la artiștii postbelici și contemporani.

Citește și: Autocisternă încărcată cu benzină răsturnată la intrarea în Fălticeni dinspre Spătărești: Trafic deviat și intervenție de urgență

‘Capodopera’
Seniorul vicepreședinte al lui Sotheby, Christopher Apostle, l-a descris pe Young Man Holding a Roundel drept o „capodoperă” înaintea licitației.

„Acest Botticelli este mult mai spectaculos din toate punctele de vedere decât orice am văzut venind pe piață”, a declarat el pentru agenția de știri AFP.

„Această imagine simbolizează și exemplifică Renașterea din Florența. Nu am văzut așa ceva în viața mea”, a adăugat el.

Pictura arată un bărbat aflat la sfârșitul adolescenței, cu părul lung și auriu, așezat ținând un disc – rotundul – care prezintă un sfânt cu barbă cu mâna dreaptă ridicată.

Roundel este o lucrare originală din secolul al XIV-lea atribuită pictorului sienez Bartolommeo Bulgarini.

Sotheby’s a expus pictura din întreaga lume colecționarilor și potențialilor ofertanți înainte de licitație, în efortul de a crește cererea.

„Tânărul din tablou a făcut mai multe călătorii în timpul Covid decât probabil pe oricine știm”, a glumit Charles Stewart, CEO al Sotheby’s.

A fost expus în Los Angeles, Londra și Dubai și însoțit de un catalog cu eseuri științifice și analize tehnice.

Tabloul s-a vândut cu 80 milioane USD (58,2 GBP), dar prețul final va fi de 92,2 milioane USD (67,1 milioane GBP) atunci când se adaugă taxe și comisioane.

Licitația a fost transmisă în direct din New York și a durat mai puțin de cinci minute, cu doar doi concurenți pentru pictură, potrivit The New York Times.

Prețul de vânzare stabilește opera ca unul dintre cele mai semnificative portrete care s-au vândut vreodată la licitație.

Recordul anterior pentru un Botticelli a fost stabilit în 2013, când Madonna și copilul cu tânărul Sfântul Ioan Botezătorul s-au vândut cu 10,4 milioane de dolari (7,6 milioane de lire sterline).

Impact de durata
Alte picturi care s-au vândut la prețuri în această gamă includ Portretul lui Adele Bloch-Bauer II, de Gustav Klimt, care s-a vândut cu 87,9 milioane de dolari (64 milioane de lire sterline) în 2006 și Portretul doctorului Gachet de Vincent Van Gogh, care a adus 82,5 milioane de dolari (60 milioane de lire sterline) în 1990 .

Se înțelege că Tânărul care deține un Roundel a fost transmis de mai multe generații ale unei familii aristocratice din Țara Galilor de aproximativ 200 de ani.

Savanții de artă nu erau conștienți de existența picturii până când a apărut pentru prima dată pe piață la începutul secolului al XX-lea.

A petrecut o mare parte din ultimii 40 de ani pe ecran public de când proprietarul actual a achiziționat-o în 1982 pentru doar 810.000 de lire sterline.

Pictura a apărut la Metropolitan Museum of Art din New York, la National Gallery din Londra și în alte părți.

Botticelli, care a trăit din anii 1440-1510, este unul dintre cei mai celebri pictori ai perioadei Renașterii timpurii, dar doar aproximativ o duzină de exemple ale operei sale supraviețuiesc astăzi.

Botticelli a fost uitat timp de secole după moartea sa, dar opera sa a fost redescoperită în secolul al XIX-lea, iar de atunci artistul a devenit unul dintre cele mai mari nume din istoria artei.

Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt Nașterea lui Venus și Primavera.

În 2016, o expoziție la Muzeul V&A din Londra, Botticelli Reimagined, a explorat impactul durabil al artistului, în special asupra culturii pop de astăzi.

Expoziția a inclus o recreere din 2009 a Nașterii lui Venus de fotograful David LaChapelle, precum și interpretări ale aceluiași tablou de Andy Warhol.

Coperta frontală a albumului Lady Gaga din 2013, Artpop, a încorporat și elemente ale Nașterii lui Venus, iar pictura a inspirat unul dintre single-urile principale ale albumului, Venus.

Sursa