Extern

Premierul Canadei: Avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă iraniană

Justin Trudeau susține că avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord, care s-a prăbușit în Iran, a fost doborât de o rachetă iraniană sol-aer.

Premierul canadian a precizat că acest aspect a fost indicat de mai multe surse din cadrul serviciilor de informaţii, inclusiv canadiene.

Avem informaţii din surse multiple, în special ale aliaţilor noştri şi ale propriilor noastre servicii, care indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Aceasta nu s-a făcut poate intenţionat„, a declarat Trudeau, citat de CNN.

El a subliniat din nou că este absolut necesară o anchetă în acest caz.

Americanii cred cu tărie că Iranul a doborât din greșeală avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord, susțin mai mulți oficiali de la Washington, citați de CNN.

Teoria, la care încă se mai lucrează, este bazată pe informații din sateliți, dar și pe date colectate de serviciile de informații și militare americane.
În aceeași dimineață în care rachete iraniene au țintit două baze americane din Irak, un avion de pasageri al unei companii ucrainene, cu 176 de oameni la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran.
Oficialii iranieni au transmis că au în posesie cutia neagră a aeronavei, dar n-o vor trimite americanilor.

SUA cred că Iranul a lovit din greșează avionul ucrainean, crezând că sunt sub atac.

sursa