Scitech

Problema majoră la care să fii atent pe internet ca să nu rămâi și fără bani, și fără date

Peste jumătate (56%) dintre victimele afectate de ransomware au plătit răscumpărarea pentru a restabili accesul la datele lor, pe parcursul anului trecut, potrivit unui studiu global realizat de compania securitate Kaspersky, care a chestionat 15.000 de consumatori.

Cu toate acestea, pentru 17% dintre victime, plata răscumpărării nu a garantat returnarea datelor furate. Pe măsură ce publicul înțelege potențialele amenințări cibernetice, există motive semnificative de a aborda această lupta împotriva ransomware-ului cu optimism.

Ransomware este un tip de malware pe care infractorii cibernetici îl folosesc pentru a extorca bani. Acesta restricționează accesul la date până la plata răscumpărării, utilizând criptarea sau blocând utilizatorii. Raportul Kaspersky, „Consumer appetite versus action: The state of data privacy amid growing digital dependency”, a constatat că, pentru aproximativ un sfert dintre respondenți (26%), pierderea financiară estimată a fost mai mică de 100 de dolari, dar pentru 9%, costurile totale sunt între 2.000 și 4.999 de dolari.

Evită să plătești răscumpărarea pe care o cer hackerii
„Aceste date arată că am identificat un procent semnificativ de utilizatorii care au plătit o răscumpărare pentru datele lor în ultimele 12 luni. Dar predarea banilor nu garantează returnarea datelor șinu face altceva decât să încurajeze infractorii cibernetici să continue cu această practică. Prin urmare, recomandăm întotdeauna celor afectați de ransomware să nu plătească, deoarece acești bani susțin acest sistem infracțional”, comentează Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Tot ea adaugă că cel mai bine ar fi să se asigure că investesc de la bun început în protecția și securitatea dispozitivelor personale și că realizează un backup în mod regulat al tuturor datelor. Acest lucru va face ca atacul în sine să fie mai puțin interesant sau profitabil pentru infractorii cibernetici, reducând utilizarea practicii și conturând un viitor mai sigur pentru utilizatorii web.

În prezent, aproximativ patru din 10 (39%) dintre cei chestionați au afirmat că erau conștienți de pericolul reprezentat de ransomware, în ultimele 12 luni. Este important ca acest număr să crească, pe măsură ce lucrul de la distanță devine tot mai răspândit.

Pentru a te ajuta să te protejezi, pe măsură ce înveți mai multe despre această formă de atac cibernetic, este vital să înțelegi la ce trebuie să fii atent și ce trebuie să faci dacă întâmpini astfel de situații.
sursa