Actualitate

Probleme în coaliția de guvernare: ALDE anunță că are rezerve privind taxa de solidaritate de 2% și spune că va discuta cu PSD

Probleme în coaliția de guvernare: ALDE anunță că are rezerve privind taxa de solidaritate de 2% și spune că va discuta cu PSDProbleme în coaliția de guvernare. Vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a anunțat că partidul său are rezerve privind taxa de solidaritate de 2% și și că se va discuta cu cei de la PSD despre acest subiect. Premierul afirma, recent, că taxa de solidaritate există în acest moment, și este de 0,25%, Tudose criticându-l pe ministrul Ionuț Mișa, despre care a spus că a vorbit în ”finanțistă”, pentru că, atunci când s-a referit la această taxă, a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri.

Alaltăieri a mai apărut o idee privind contribuția de solidaritate, precizez nu e vorba de taxa de solidaritate, ci e vorba de o contribuție de solidaritate, de 2%. Din cauza acestui anunț, eu mi-am anulat ieri (vineri — n.r.) o întâlnire pe care o aveam cu sindicatele și cu patronatele la Iași, pentru că nu am vrut să spun în fața sindicatelor și patronatelor lucruri pe care trebuie să le spun partenerilor de alianță. Avem rezerve în legătură cu acest procent de 2% și vrem să știm exact de unde provine”, a precizat, într-o conferință de presă, Varujan Vosganian
Vicepreședintele ALDE a precizat că nu s-a întâlnit cu partenerii de coaliție, urmând, probabil, să aibă loc discuții pe această temă în cursul zilei de luni.

Vreau să spun un lucru clar: noi nu dorim să rupem alianța cu PSD. Este o chestiune de onoare politică. Nici nu mai știu de câte ori am fost întrebat când rupeți alianța și când începeți conflictele dintre voi. ALDE nu este un partid conflictual. De fiecare dată când au existat nepotriviri, noi le-am soluționat și fără să abandonăm de la principiile noastre”, a mai arătat Vosganian.

Premierul Mihai Tudose afirma, recent, despre taxa de solidaritate, că ea există în acest moment, și este de 0,25%.

Premierul l-a criticat pe ministrul Ionuț Mișa, despre care a spus că a vorbit în ”finanțistă”, pentru că, atunci când s-a referit la această taxă, a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat miercuri seară că, din anul 2018, angajatorii vor plăti 2% la bugetul statului, o taxă raportată la fondul de salarii, „să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”. Ministrul spune că există o directivă europeană care obligă luarea unei astfel de decizii.

Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului”, a declarat Ionuț Mișa, la Antena 3.

Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, declara la începutul lunii august că taxa de solidaritate nu a dus, în general, la rezultate, iar el nu are interesul, în prezent, ca acelor români care au reușit să facă „o anumită avere” și care au reinvestit în economie să li se ia banii.

Libertatea.ro