Extern

Rusia a efectuat un test nuclear secret

Pericol pentru toata Europa in acest moment, deoarece Rusia a efectuat un test nuclear ascuns, cu substante extrem de periculoase care au fost depistate particule radioactive, iod 131, care nu sunt in natura, iar astazi s-a descoperit in Europa

 

S-a vehiculat cum ca Rusia ar fi efectuat acest test secret, iar particulele vin de la o companie farmaceutica, fiind posibil ca scurgerea ar fi venit din estul Europei.

Iodul 131 a fost descoperit, a fost depistata ca o mica cantitate pe Europa, dupa care a fost detectat in nordul Norvegiei, dar de atunci s-a intins pe toata Europa.

Autoritatile au anuntat ca au detectat substanta abia recent, scrie cotidianul britanic.
Substanta este gasita, de obicei, alaturi de alte materiale radioactive, ceea ce nu a fost cazul si de aceasta data.

In plus, perioada se injumatatire – timpul necesar pentru ca o jumatate dintre atomii unei substante radioactive sa se dezintegreze – este scurta.

Pentru faptul ca sa descoperit o mica cantitate semnificativa, asta ar insemna ca in ultimul timp s-a produs.

Deocamdata nu este clar de unde a fost eliberat in mediu iodul 131, iar Statele Unite a trimis avioane specializate pentru a survola Europa si a-l izola – insa fara succes, deocamdata.
Adeptii teoriei conspiratiei sustin ca, faptul ca a fost detectat prima data in nordul Norvegiei, sugereaza ca este posibil ca Rusia sa fi facut un test nuclear secret in zona.

„O alta varianta este ca scurgerea a provenit de la o companie farmaceutica care nu a anuntat incidentul autoritatilor.

Faptul ca particulele sunt purtate de vant ingreuneaza gasirea sursei, care este posibil sa  

fi fost undeva aproape de estul Europei, potrivit The Independent.

Cantitatea detectata deocamdata nu prezinta pericolele pentru sanatatea umana, a dat asigurari Institutul de Radioprotectie si Securitate Nucleara (IRSN) din Franta.

Iodul 131 este asociat cu bombele atomice si a fost gasit in toata lumea dupa testarea acestui tip de arme, precum si dupa accidentele de la centralele nucleare Cernobil si Fukushima.
De asemenea, se foloseste la tratarea unor forme de cancer si altor boli”, relateaza stirileprotv.ro