Extern

Rusia abandonează Insula Șerpilor

Rusia a anunțat joi că și-a retras forțele de pe Insula Șerpilor din Ucraina, numind acțiunea un „gest de bunăvoință” pentru a permite Kievului să exporte produse agricole
„La 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, forțele armate ruse și-au finalizat sarcinile pe Insula Șerpilor și au retras o garnizoană staționată acolo”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Anunțul a venit după ce Ucraina a lansat mai multe raiduri asupra forțelor ruse pe insula Mării Negre.
Ministerul rus al Apărării a spus că retragerea are ca scop să demonstreze lumii că „Rusia nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru a expedia produse agricole din Ucraina”.
Moscova a adăugat că „mingea este acum în terenul Ucrainei”, acuzând țara pro-occidentală că încă nu și-a deminat coasta Mării Negre.

Ucraina a acuzat Rusia că i-a furat cerealele, contribuind la o penurie globală de alimente cauzată de blocarea exporturilor de cereale în porturile ucrainene.

Informația, confirmată de autoritățile ucrainene
Informația că trupele ruse renunță la Insula Șerpilor a fost transmisă și de către autoritățile ucrainene.

„După etapa îndepărtată a operațiunii, după ce a provocat lovituri pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat rămășițele garnizoanei cu două bărci „, este mesajul transmis de Comandamentul Operațional „Pivden” / Comandamentul Operațional „Sud”.
Armata ucraineană a lovit încă un sistem de rachete de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a declarat Natalia Gumeniuk, şefa centrului de presă al forţelor de protecţie şi apărare ale Comandamentului Operaţional „Sud”.

Pentru noile lovituri, ucrainenii au folosit lansatoare multiple de rachete, iar singurele care au o asemenea rază de acţiune sunt celebrele HIMARS.

„Continuăm operaţiunea pe Insula Şerpilor. În această noapte, au fost efectuate peste 10 lovituri precise pe insulă. Încă investigăm rezultatele, dar există deja un prim raport că un alt sistem de rachete antiaeriene Panţir-S1 a fost lovit”, a subliniat Gumeniuk